Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Měny-forex  |  23.05.2005 09:12:53

TÝDENNÍ ZPRÁVA Z DEVIZOVÉHO TRHU


CZK/EUR

Týdenní komentář

Obchodování s českou korunou v minulém týdnu nelze označit jako úspěšné. Ještě v pondělí sice odstartovala svou pouť na hladině 30,10 CZK/EUR, ale po zbytek týdne převažovalo mírné oslabování. Absence většího počtu makroekonomických dat i jiných kurzotvorných událostí způsobila, že česká měna byla takřka celý týden tažena vývojem na ostatních středoevropských měnách.
V úterý na trh dorazila data v podobě výsledku maloobchodních tržeb (růst na 3,8%) a běžného účtu platební bilance. Běžný účet dosáhl v březnu kladného salda ve výši 1,7 mld. CZK. Mírný přebytek běžného účtu nebyl nijak překvapivý vzhledem k již známé informaci o obchodní bilanci. Bilance služeb dosáhla ovšem nejhoršího výsledku v historii. Koruna v úterý atakovala hladinu 30,20 CZK/EUR.
Středa (i čtvrtek) se nesla v poklidném duchu. Koruna sice zahajovala při kurzu 30,30 CZK/EUR, ale svoje ranní ztráty brzy zkorigovala zpět k 30,20 CZK/EUR. Stále platilo, že hlavní vliv na korunu drží nálada zahraničních investorů.
V pátek se koruna dostala dokonce přes hladinu 30,30 CZK/EUR. Tento výkyv nebyl způsoben domácími fundamenty, ale obecně dobrým sentimentem na americkém dolaru, který dokázal posílit na své sedmiměsíční maximum vůči euru (1,2540 USD/EUR).

Nutno říci, že i když byla data platební bilance pro korunu příznivá, prostor pro posílení domácí měny se jeví jako momentálně uzavřený. Zahraniční investoři vedou v patrnnosti snižující se úrokové sazby na koruně a otevírat nové pozice pro ně není v tuto chvíli atraktivní. Tento týden bohužel již významná makroekonomická data nepřinese. Koruna se tak bude pravděpodobně obchodovat v pásmu 30,05 - 30,55 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Dlouhodobě očekáváme, že se prosadí posilující trend a v ročním horizontu je pravděpodobné posílení směrem ke 29,00 CZK/EUR. Domníváme se, že v posledních měsících tohoto roku se bude koruna pohybovat mezi 29,00 – 29,50 CZK/EUR. Vývoj platební bilance zatím neukazuje, že by sílící koruna výrazněji škodila českým exportérům a díky vývoji domácích fundamentů bude koruna nadále zajímavá pro zahraniční investory. Během roku se však ještě můžeme setkat s výkyvy kurzů ke slabším úrovním díky některým rizikům. K nim patří domácí politická situace. Ukazuje se, že vládní krize na korunu velký vliv neměla. Paroubkova vláda důvěru v poslanecké sněmovně získala a tak je hrozba předčasných voleb zažehnána. Během roku se na koruně může negativně projevit také odliv dividend do zahraničí a případné výprodeje středoevropských aktiv včetně české koruny spojené s úpravou portfolií zahraničních investorů. Mezi další rizika hovořící proti posilující koruně patří i nízké úrokové sazby. V tomto roce se již třikrát bankovní rada ČNB rozhodla snížit úrokové sazby a ty se tak dostaly pod úroveň Eurozóny a jsou nejnižší ve středoevropském regionu.

    CZK/USD

    Týdenní komentář
    I korunové tažení pro americkému dolaru v minulém týdnu nepatřilo mezi vydařené. V pondělních odpoledních hodinách na trh dorazila data v podobě čistého přílivu kapitálu do amerických aktiv za březen. Výsledných 45,7 mld. USD nestačilo ani na vyrovnání schodku zahraničního obchodu ve výši 54 mld. USD. Propad amerického dolaru tak koruně pomohl k 23,89 CZK/USD. Ve středu jsme se dočkali Indexu spotřebitelských cen za duben (růst o 0,5%). Někteří investoři očekávali větší číslo a zareagovali krátkodobě ústupem z dolarových pozic. Koruna si jen tak udržela svou pozici na 23,89 CZK/USD, když přes den se krátce podívala přes 24,00 CZK/USD. Čtvrteční zpráva o počtu nových dávek v nezaměstnanosti dodala ale dolaru odvahu k výraznějšímu posilování (pokles z očekávaných 330 tis. na 321 tis.) na světových trzích.
    V pátek dolar posílil až k 1,2540 USD/EUR. Střední Evropa se znovu nacházela pod tlakem a kurz koruny se proto posunul až k 24,18 CZK/USD.

    Uplynulý týden lze i přes některé prudší výkyvy zhodnotit jako poklidný a ten nadcházející by se mu mohl podobat. Investoři aktuálně vystupují z dlouhých eurových pozic a nakupují americký dolar. Sentiment vůči Evropě zůstane pravděpodobně i tento týden negativní a nepomůže koruně k posunu k silnějším úrovním. Očekáváme pohyby koruny v pásmu 23,95 - 24,45 CZK/USD.

    Dlouhodobý výhled
    Poslední týdny se americké měně daří, zejména týden minulý byl extrémně úspěšný. Dolar se dočkal dobrých makroekonomických výsledků, které mu pomohly přehoupnout se přes hranici 24,00 CZK/USD. Pro dolar jsou však stále důležité spekulace, zda, a kdy Čína uvolní směnný kurz své podhodnocené měny vůči dolaru. Pro americký zahraniční obchod by toto bylo významným zlepšením. Domníváme se, že v průběhu roku bude koruna posilovat i vůči americkému dolaru. V ročním horizontu nemůžeme vyloučit, že dolar opět více přiblíží k hranici 22 CZK/USD. Riziko pádu dolaru vůči evropské měně ale nyní považujeme za nižší, než tomu bylo v předchozích měsících. Bez problémů totiž nebude ani Evropa. Hrozbou pro euro se může stát schvalování euroústavy, jejímž odmítnutím v některých státech se může společná evropská měna dostat na šikmou plochu.


    CZK/SKK

    Týdenní komentář
    V uplynulém týdnu ovlivňovalo kurz SKK jen několik zveřejňovaných makroekonomických dat. Nejdůležitějším ukazatelem byl předběžný odhad HDP za první čtvrtletí roku 2005. Zveřejněný růst o 5% byl pro trh překvapením a to pozitivním. Míra nezaměstnanosti se snížila z 12,7% v březnu na 11,9% v dubnu.

    Ani zde jsme se za minulý týden nedočkali zásadní změny. Slovenská koruna následovala zbytek regionu a držela se v pásmu 0,7720 - 0,7780 CZK/SKK, které zůstane i pro tento týden pravděpodobně zachováno.

    Dlouhodobý výhled
    V dlouhodobějším horizontu předpokládáme, stejně jako u české koruny, obnovení posilujícího trendu slovenské koruny vůči euru. Očekáváme, že zahraniční hráči ocení ekonomické reformy provedené na Slovensku a v dalších měsících bude tempo posilování slovenské koruny mírně rychlejší než koruny české. Během roku tak bude mít česká koruna pravděpodobně tendenci oslabovat směrem k 0,80 SKK/CZK.



    Týdenní zpráva přináší každé pondělní ráno shrnutí vývoje v minulém týdnu, výhled na další týden a dlouhodobější prognózy pro CZK/EUR, CZK/USD a CZK/SKK




    Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
    partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


    Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář






    Zobrazit sloupec 
    Kurzy.cz logo
    EUR   BTC   Zlato   ČEZ
    USD   DJI   Ropa   Erste

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688