Research (Stone de Witt)
Finance  |  18.05.2005 09:33:57

Co děsí investory na Wall Street? Hedgové fondy II


Co děsí investory na Wall Street? Hedgové fondy I 

Navzdory rozsáhlé kampani mnohých českých finančních institucí týkajících se hedgových fondů, které se prezentují české investorské veřejnosti jako zcela bezpečné, lze jen říci, že mnohé, co my teprve dnes objevujeme na kapitálových trzích, tu již bylo.

 

Hedgové fondy nejsou bohužel ani zdaleka tak zajištěné a bezrizikové, jak se může na základě masivní reklamy českému investorovi zdát.

 

Doslova test ohněm prošly investiční bankovnictví a hedgové fondyUSAroce 1998 a nebyl to test ledajaký.

 

roce 1994 založil John Meriwether, proslulý dluhopisový senior trader u Salomon Brothers, hedgový fond  s názvem Long - Term Capital Management. Meriwether dal dohromady doslova hvězdný tým lidí, kterému nebylo do té doby rovno. V týmu se nacházeli jak zkušení tradeři, tak i Nobelovou cenou ocenění akademici, kteří naplánovali strategii předurčující LTCM ke gigantickému úspěchu. Strategie fondu v sobě kombinovala dva přístupy, které vycházely na jedné straně z využívání akademiky sestrojených kvantitativních modelů a na druhé straně s využití znalostí a zkušeností jedněch z nejlepších  traderů Wall streetu vůbec. Sofistikovaní investoři, včetně mnoha světově proslulých investičních bank, nemohli takovému lákadlu odolat a doslova naskákali do fondu, který dal nakonec dohromady při emisi svých podílových listů 1,3 miliardy USD.

 

A proč LTCM? LTCM byl přímo předurčen ke gigantickému úspěchu. Konec konců, jeho zakladatelem byl sám velký John Meriwether, proslulý trader Salomon Brothers. Ve hvězdném týmu se dále nacházela taková esa, jako nositelé Nobelovi ceny za ekonomii Myron Scholes a Robert Merton, ale také David Mullines, dřívější viceprezident FEDu, který ve FEDu skončil právě pro to, aby mohl pracovat v LTCM. A výčet zdaleka nekončí.

Tyto neuvěřitelné předpoklady společně se sofistikovanou investiční strategií přesvědčily 80 zakládajících investorů, aby koupili podílové listy tohoto fondu, přičemž 1 kus stál 10 000 000 USD, a to včetně presidenta Bear Sterns James Fauna a jeho viceprezidenta. Také Merrill Lynch si ukousl z tohoto velmi lákavého koláče a poslal do LTCM zainvestovat svoje největší žraloky, včetně svých čelních představitelů a také svého nejvyššího šéfa, Davida Komansky. Stejná strategie byla implementována dle Washington Post i v the Union Bank of Switzerland.

 

Hlavními strategiemi LTCM byla konvergence mezi US, japonskými a evropskými bondy, konvergence mezi vládním dluhopisy evropských zemí navzájem, konvergence mezi on-the-run a off-the-run americkými bondy a dlouhé pozice na trzích tzv. vycházejících ekonomik  zpětně zahedgované vůči dolaru. Vzhledem k tomu, že rozdíly v hodnotách jednotlivých papírů byly velmi malé, fond musel, aby vůbec vydělal, umístit do trhů obrovské pozice, které využívali mnohonásobnou páku, tzv. highly – leveraged pozice. Na počátku r. 1998 obhospodařoval fond kapitál v hodnotě 5 miliard USD, ale měl půjčeno a v trhu umístěno neuvěřitelných 125 MILIARD USD!!! Páka tedy více jak 1:30.

LTCM věřil, že na základě komplexních počítačových modelů jsou dlouhé a krátké pozice vysoce korelovány, tudíž čisté riziko je poměrně zanedbatelné.

 

Ouha! I mistr tesař se utne!!!! Z omylu všechny vyvedl smutný podzim r. 1998. Koncem září roku 1998, díky protichůdným a nesourodým pohybům jednotlivých trhů, fond prodělal obrovské sumy peněz a vrávoral na pokraji krachu. Pozice fondu na kapitálových trzích byly tak obrovské, že jeho případný krach by mohl znamenat pro Ameriku hlubokou finanční krizi, která by se šířila postupně napříč všemi kapitálovými trhy . Do hry tedy musel vstoupit FED, aby zachránil situaci a zabránil vzniku systematicky se šířící krize. Federel Reserve, v čele s Greenspanem, dal dohromady vedoucí americké investiční a komerční banky, které nastřádaly na hromádku záchranný balíček čítající 3,5 miliardy dolarů a za tuto sumu odkoupily 90% equit LTCM. Krize byla odvrácena, ale za jakou cenu?

 

A jaké z toho plyne poučení pro nás pro všechny? Nevěřme tedy propagačním materiálům českých finančních institucí, že hedgové fondy jsou zcela bezpečné. Důvěřujme spíše svému zdravému rozumu. Vzhledem k tomu, že naše banky nedisponují ani zdaleka takovým potenciálem mozků a peněz a ani ČNB není zdaleka tak akce schopná jako FED, je lépe investovat tam, kde se již poučili, a to na takové zahraniční trhy, kde i v případě kolapsu jsou dané instituce daleko zkušenější a akceschopnější. A bez leverage, prosím!

 

Autor: Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

04.01.2024Investoři na Wall Street pokračovali ve výběru zisků ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.11.2023Investoři na Wall Street zažili nákupní horečku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.04.2023Investoři na Wall Street vybírali zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688