Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.05.2005 15:44:56

ČEZ loni investoval přes 460 mil.Kč do vědy a výzkumu

Na podporu výzkumu dala Skupina ČEZ více než 460 milionů

Energetická Skupina ČEZ vynaložila v loňském roce více než 460 milionů na podporu výzkumu a vývoje. Samotný ČEZ investoval do výzkumu a vývoje více než 197 milionů . Ústav jaderného výzkumu Řež a.s., který je členem Skupiny ČEZ, vynaložil téměř 260 milionů. Další prostředky věnovaly regionální energetické společnosti a další firmy ze Skupiny ČEZ.

 

 „Masivní finanční angažovanost celé Skupiny ČEZ v této oblasti potvrzuje náš dlouhodobý důraz na vědecký výzkum, technický vývoj a podporu inovativnosti. Prostředky plynuly výhradně do českých institucí,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman a dodal: „Naším cílem je stát se lídrem na trhu s elektřinou ve střední a jihovýchodní Evropě a i tato podpora je jedním z prostředků, jak cíle dosáhnout a být o krok před konkurencí.“

 

Nejširší záběr měla ze strany ČEZ podpora výzkumu a vývoje v oblasti jaderné energetiky. V rámci toho se uskutečnil program sledování a hodnocení vlivu Elektrárny Temelín na životní prostředí.  Dále se prováděl například aplikovaný výzkum v oblasti životnosti zařízení, vznikla odborná studie posuzující vliv provozu jaderné elektrárnyDukovanech na řeku Jihlavu a řada dalších.

 

ČEZ podpořil i některé výzkumné studie vznikající v rámci programů ministerstva průmyslu a obchodu. Jednalo se například o vypracování studie nového jaderného zdroje pro energetiku České republiky či o výzkumný projekt zajištění dlouhodobé životnosti a zvýšené efektivnosti provozu jaderných elektráren v ČR.

 

Mezi hlavní aktivity ČEZ v oblasti výzkumu a vývoje v klasické energetice patřily vypracování studie o spoluspalování biomasy s uhlímelektrárnách Dětmarovice a Chvaletice, výzkum aplikace metody snižování oxidů dusíku ve spalinách Elektrárny Dětmarovice či vypracování studie na posouzení vlivu kontaminace energosádrovce pilinami a jeho použitelnosti při výrobě cementu.

 

Ústav jaderného výzkumu Řež prováděl například výzkum zajištění dlouhodobé životnosti, efektivnosti a bezpečnosti reaktorů VVER provozovaných v ČR. Další projekty se týkaly nových jaderných zdrojů pro energetiku či výzkumu v oblasti bezpečnosti a obrany. Poznatky, které takto ÚJV Řež získává, jsou využívány především ve prospěch Skupiny ČEZ a dále Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Správy úložišť radioaktivních odpadů, Ministerstva obrany ČR, ale i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v rámci projektů OECD. Výzkumy ÚJV Řež se rovněž uplatňují při výrobě radiofarmak pro specializovanou léčbu.

 

Nezanedbatelnou roli při podpoře výzkumu a vývoje v rámci Skupiny ČEZ sehrály i její regionální energetické společnosti. Severomoravská energetika (SME), Východočeská energetika (VČE,  Západočeská energetika (ZČE), Středočeská energetická (STE) a Severočeská energetika (SČE) podpořily například řešení problematiky spolupráce větrných elektráren, optimalizace zapojení a chodu sítí či studijních úkolů v oblasti dispečerského řízení.

 

Ladislav Kříž

tiskový mluvčí ČEZ, a. s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688