Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  02.05.2005 12:35:13

Trhu RM-S vládly v dubnu akcie OKD a Českomoravských dolů

Vývoj trhu s cennými papíry byl v dubnu poznamenán celou řadou okolností. Především to bylo očekávání výsledků rozhodujících společností za 1. čtvrtletí tohoto roku, dále pak očekávání dividend, především u Komerční banky, která nakonec činila 100 na akcií. Vývoj na českém trhu jistě ovlivnilo i uklidnění na světových trzích a z českých problémů to bylo hlavně očekávání dalšího postupu španělské společnosti Telefónica po koupi balíku akcií Českého Telecomu a podobně i očekávání postupu PKN Orlen v případě Unipetrolu. V závěru měsíce pak ovlivnily vývoj na trhu i vyhlášené veřejné návrh smlouvy o koupi akcií Českomoravských dolů a OKD. Naproti tomu byl trh celkově inertní vůči vládní krizi.

Výsledky obchodování na trhu RM-S sice nedosáhly úrovně předchozího měsíce, přesto však zde byla patrná silná rostoucí tendence. Celkovým objemem aukčních obchodů ve výši 227 milionů korun se dubnové výsledky zařadily před leden na třetí místo. Jestliže však činily aukční obchody v prvním týdnu 35 milionů, tak v posledním dubnovém týdnu to bylo již téměř sto milionů korun, poslední dubnový týden tak byl z letošních sedmnácti uzavřených týdnů na druhém místě.

Největší zájem byl na aukčním trhu zájem o akcie OKD. Jestliže se obchody s touto emisí pohybovaly v první polovině měsíce na úrovni do půl milionu korun denně, pak ve druhé a především na konci měsíce vysoko překračovaly milionovou hranici a v závěru měsíce dokonce dva dny se vyšplhaly až na dvanáct milionů. V posledních dvou měsících byl zajímavý vývoj kurzů akcií OKD. Na počátku března se akcie OKD prodávaly za 820 korun, pak vystoupaly až na 1110 korun v polovině března. Následující propad se zastavil těsně nad hranicí devíti set korun a následoval další růst, předchozí úrovně však dosaženo nebylo a kurz se pohyboval pod hranicí jednoho tisíce korun. Po ohlášeném odkupu 20. dubna, kdy začal i boom na tyto akcie, se kurz ustálil zhruba o deset až patnáct korun nad cenou, kterou nabízí Karbon Invest, a.s. v odkupu (925 ). Oproti počátku března tak akcie OKD posílily o 14 %, ve srovnání se závěrečným březnovým kurzem ale akcie oslabily o 2,5%.

Druhou emisí, kde byl vyhlášen odkup 20. dubna, tentokrát K.O.P., a.s., akcie Českomoravských dolů, prodělaly skok výraznější. Počátkem března se obchodovaly těsně nad hranicí šesti set korun, jejich kurz měl již jednoznačnější růstovou tendenci než OKD, a koncem dubna uzavíral na 950 korunách. Oproti počátku března kurz posílil o 57 %, oproti konci března o téměř 27 %. Kurz 950 korun je o 110 korun vyšší než cena nabízená v odkupu (840 korun).

Index trhu RM-S PK 30 otevíral trh na hodnotě 1682,17 bodu, což bylo zhruba na úrovni závěrečné březnové hodnoty. Hned na počátku měsíce index silně posiloval a 14. dubna vystoupal na maximální dubnovou hodnotu 1752,20. Nejvíce ovlivnily tento růst akcie ČEZ, které ten den dosáhly měsíčního maxima 435,70 , v následujících dnech ztrácely, přesto však uzavíraly měsíc nad čtyřmi sty korunami. Rovněž akcie Unipetrolu dosáhly měsíčního maxima 14. dubna, kdy obchodování uzavíraly na 162,60 , pak rovněž ztrácely, ale udržely se i koncem měsíce nad 150 korunami.

Měsíc index uzavíral na hodnotě 1649,68 bodu, což představuje meziměsíční pokles o 2 %. Největší pokles kurzu zaznamenaly akcie Philip Morris, kde se tato situace opakuje tradičně každoročně, po valné hromadě, která vyhlásí dividendu (letos 1606 ), nastává silný pokles kurzu. Letos pokles činil 14,4 % a měsíc uzavíraly akcie tabákového suveréna trhu na 16 087 . Silný pokles postihl i akcie Komerční banky, kde se zřejmě nesplnila očekávání investorů na dividendu, ovšem zveřejněné výsledky za první kvartál ukazují na dobrou pozici společnosti. Opačný výsledek zaznamenaly akcie obou výše zmíněných uhelných společností, zatímco kurz OKD meziměsíčně poklesl o 2,4 %, akcie Českomoravských dolů posílily o 26,7 %. Tento růst byl také nejvyšší mezi indexovými emisemi. Další v pořadí, akcie Metalimexu, které zřejmě čeká podobný osud jako uhelných společností, posílily za měsíc o 11,3 % a akcie SSŽ o 7,5 %. Ze silných titulů měly největší růst akcie Unipetrolu ( 7,2 %) a Českého Telecomu (2,3 %).

Meziměsíční pokles kurzu akcií ČEZ o pouhých 0,2 % představuje v celkové tržní kapitalizaci snížení o téměř 474 milionů korun, o které poklesl majetek akcionářů. Naproti tomu posílení akcií Českého Telecomu o 2,3 % představuje růst majetku o 3.2 miliardy korun.

Největší pokles na trhu RM-S měly akcie Teplárny Ústí nad Labem, které ztratily 17,2 %, akcie Kabelovny Děčín ztratily 15,9 % a akcie Czech Property 14,1 %. Nejvíce posílily akcie Daewoo Avia, jejichž růst o 41 % znamenal závěrečný kurz 55 korun, nad dvacet procent růstu se dostaly ještě akcie Kotvy, Poštovní tiskárny cenin a Interhotelu Olympik a dalších deset emisí akcií mělo růst vyšší než deset procent.

Na trhu RM-S bylo koncem dubna celkem 161 emisí, z toho bylo 100 emisí akcií, 9 podílových listů a 52 emisí dluhopisů. Proti konci března se snížil počet akcií o 5, když byly vyloučeny akcie BMT a Bohemia-Lázní a vyřazeny akcie Lafarge Cementu a dvě emise Wienerberger C.P. Na trh byl přijat jeden státní dluhopis a naopak vyřazen jeden hypoteční zástavní list.

Ing. Ivan Nápravník

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688