Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  11.04.2005 09:46:36

Proventus Finance - souhrn týdne 4.4. - 8.4. na trzích USA


Zprávy z USA

 

Americké akciové trhy se v uplynulém týdnu konečně probraly z letargie a vydaly se na cestu vzhůru. Bohužel páteční nepříjemná zpráva od Fordu poslala akcie opět dolů. Za celý týden však všechny tři hlavní akciové indexy zůstaly v zelených číslech. Dow Jones Industrial posílil o 0,18, Nasdaq Composite o 0,42 a S&P 500 o 0,83 %. 

 

Makroekonomická čísla

 

Uplynulý týden byl na makroekonomické zprávy velmi chudý. Z těch důležitých byly ohlášeny jen pravidelné jobless claims a výše spotřebitelských úvěrů za měsíc únor.

Počet lidí, kteří šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl o 19 tisíc a vykázal hodnotu 334 tisíc. Ekonomové očekávali pokles na 330 tisíc. Čtyřtýdenní klouzavý průměr jobless claims, který je méně volatilní, zůstal téměř nezměněn.

Dolarová hodnota spotřebitelských úvěrů dosáhla v únoru hodnoty 5,5 miliardy. Toto číslo znamená poměrně výrazný pokles oproti lednovým 11,7 miliardám i odhadům analytiků, které se pohybovaly kolem 7,2 miliard.

Již o něco méně sledovaná byla zpráva o vývoji velkoobchodních zásob. Američtí velkoprodejci své zásoby v únoru zvýšili, když prodeje klesly nejrychlejším tempem za poslední necelé dva roky. Zásoby zvýšily v únoru svou hodnotu o 0,6%. Prodeje klesly o sezónně očištěnou hodnotu 0,4%, což  je největší pokles od dubna roku 2003. Poměr zásob k prodejům vzrostl z 1,17 na 1,18.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Společnost Ford Motor Company, oznámila snížení výhledu na výsledky za celý fiskální rok. Zisk automobilového giganta by měl dosáhnout za celý rok 1,25 – 1,50 dolaru na jednu akcii, což je v průměru o 50 centů méně, než se čekalo původně. Hlavním zdrojem snížení hospodářského výsledku bude podle Fordu vzrůstající zahraniční konkurence, slabý dolar a vyšší ceny benzinu u čerpacích stanic.

Citigroup snížila rating akciím Ford Motor z „buy“ na „hold“, když řekla, že zatímco management podniká správné kroky, co se týče produktů a kapacity, věří, že bude těžké se vyhnout „čeřícímu efektu vln“ pocházejících od General Motors a týkajících se objemu a cen. Broker sdělil klientům, že to vypadá na další cenový i podílový nátlak na Ford s tím, jak GM pokračuje v používání agresivní cenové strategie k redukci zásob.

Společnost Wal-Mart sdělila, že očekává zisk za čtvrtletí, které končí v dubnu na spodní hranici dřívější předpovědi 56-58 centů na akcii. Největší světový retailový řetězec očekává meziroční nárůst tržeb u poboček otevřených déle než jeden rok o 3-5%.

Společnost Bed Bath & Beyond Inc. sdělila, že zisk za čtvrté čtvrtletí vzrostl o 25% a dosáhl hodnoty 181 milionů dolarů, což je 59 centů na akcii. Zisk předčil očekávání analytiků o 4 centy na akcii. Tržby vzrostly meziročně o 13% a dosáhly hodnoty 1,47 miliardy dolarů, což je také více, než se čekalo.

CS First Boston upgradoval akcie ropné servisní společnosti BJ Services Co. na „outperform“. Analytik Ken Sill zvýšil cenový cíl z 55 na 65 dolarů. Zároveň také zvýšil odhad zisku ve fiskálním roce 2005 z 2,33 na 2,42 dolarů na akcii a ve fiskálním roce 2006 z 2,70 na 3,02 dolarů na akcii.

Společnost Lehman Brothers zvýšila odhad na zisky jednoho z hlavních světových akciových indexůS&P 500. Odhad na rok 2005 činí 73 dolarů, což je o dolar více oproti původnímu předpokladu. Stejně byl zvýšen i odhad na rok 2005 a to na 78,50 dolarů. Za růstem zisků bude podle Lehman Brothers stát především energetický sektor. Stratég Henry Chip Dickson však rovněž zvýšil odhady pro sektory technologií, materiálů, utilit a financí. Dvanáctiměsíční cíl pro S&P 500 zůstává 1 300 bodů, což by znamenalo 10% zisk proti úterní zavírací ceně 1 181,39. Dickson také věří ve více než 12,5% růst dividend během roku 2006.

Merrill Lynch zvýšil rating akciím společnosti Altera Corporation, která je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců polovodičových součástek, z „neutral“ na „buy“. Hlavním důvodem upgradu je lepší pozice na trhu programovatelných logických polí oproti hlavnímu konkurentovi Xilinx. Rovněž lépe než u Xilinxe se vyvíjí stav zásob Altery.  Analytikové Merrill Lynch se domnívají, že  Altera je na nejlepší cestě snížit své nadměrné zásoby do čtyř měsíců. Připomínáme, že nadměrný růst zásob byl jedním z hlavních důvodů poklesu polovodičových akcií v minulém roce.

Analytikové Morgan Stanley se rozhodli snížit výhled pro sektor výrobců oceli z „in line“ na „cautious“. Podle této významné finanční společnosti by měly ceny ocelářských akcií v druhé polovině roku zaznamenat nepříjemný obrat. Důvodem budou jednak nižší ceny prodávaného zboží a vyšší náklady na základní materiály. Snížení marží bude mít za následek zhoršení investorské nálady a pokles cen akcií.

Podruhé ve dvou měsících zvýšila společnost Napster Inc. svou předpověď tržeb pro čtvrtletí, které končí 31.března. Společnost nyní předvídá tržby v pásmu 16,5 – 17,5 milionů dolarů. V únoru zvýšil Napster svůj odhad na 14 milionů. Společnost dále citovala pokračující rapidní růst uživatelů, který nyní dosahuje 410 tisíc. Společnost podepsala smlouvu se 143 tisíc novými uživateli během prvního čtvrtletí.

Finský mobilní gigant Nokia oznámil, že evropská defenzivní a letecká společnost EADS je v pokročilém stádiu jednání o akvizici byznysu profesionálních mobilních rádií, které se uvádějí jako součást zabezpečovacích systémů. „Vidíme velký potenciál na tomto poli s více jak 10 miliardami eur v dalších pěti letech,“ sdělila EADS. Uzavření této transakce je očekáváno před koncem roku 2005. Žádné další podrobnosti nebyly zveřejněny. 

Společnost HSBC zvažuje kroky směřující k nabídce v hodnotě 75 miliard dolarů za Morgan Stanley. Zprávy hovoří o tom, že předseda představenstva je tlačen správní radou k učinění nabídky s argumentací, že retailový segegment Morgan Stanley by zkompletoval retailový byznys HSBC v USA. Mluvčí HSBC sdělila, že banka nebude komentovat tyto spekulace. Londýnský bankovní gigant utratil 15 miliard USD za akvizici firmy Household International v roce 2003, což dalo HSBC větší účast na trhu spotřebitelských financí. HSBC je často citována jako potenciální zájemce o americká bankovní aktiva.

Ropný gigant ChevronTexaco potvrdil, že souhlasí s akvizicí firmy Unocal Corp. za 18 miliard dolarůakciích, hotovosti a převzetí dluhů. Tato transakce oceňuje akcie Unocalu na 62 dolarů. ChevronTexaco rozvrhlo obchod na 75% v akciích a 25% v hotovosti a předpokládá převzetí dluhu ve výši 1,6 miliardy dolarů. ChevronTexaco očekává, že tento obchod bude „široce neutrální“, co se týče zisku na akcii.

 

            Devizové a komoditní trhy

 

Americký dolar zaznamenal v uplynulém týdnu smíšené výsledky proti dalším významným světovým měnám. Zatímco vůči euru a japonskému jenu posiloval, vůči britské libře jeho hodnota klesla. Pohyb vůči euru byl v relativním vyjádření prakticky nevýznamný, o 0,14 %. Proti japonskému jenu však americká měna přidala téměř 2 %.

Na komoditních trzích prakticky celý týden nepřetržitě klesala cena ropy. Oroti předcházejícímu pátku snížila o téměř 3%. Naopak o 2,5 % vzrostla cena zemního plynu. Mírně posílilo i zlato, o necelé 1 %.

 

 

Zprávy ze světa

 

Evropská centrální banka ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu nezměněnou na 2%, jak se očekávalo. Toto rozhodnutí přišlo navzdory obavám o ekonomický růst ve 12-ti státech eurozóny. Tento týden totiž Evropská komise snížila předpověď růstu HDP v letošním roceeurozóně z 2% na 1,6% a v roce 2006 z 2,2% na 2,1%. ECB nehýbe se sazbami od června roku 2003. O hodinu dříve ohlásila své rozhodnutí ponechat sazby na nezměněné úrovni i Bank of England. Sazby ve Velké Británii tak nadále zůstávají na úrovni 4,75%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.04.2007Proventus finance - souhrn 12.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
12.04.2007Proventus finance - souhrn 11.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
11.04.2007Proventus finance - souhrn 10.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.04.2007Proventus finance - souhrn 9.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
06.04.2007Proventus finance - souhrn 5.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688