Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Akcie v ČR  |  29.03.2005 17:29:08

Pokles na pražské burze


Pražská burza od samého počátku obchodního dne oslabovala. Velká pozornost byla  věnována především Českému Telecomu. Dnešek byl totiž posledním dnem, kdy bylo možné podat závaznou nabídku v probíhajícím tendru na státní 51% podíl. Podle neoficiálních informací podali závaznou nabídku všichni čtyři dosavadní zájemci. Akcie Českého Telecomu v průběhu obchodní seance mírně posilovaly a udržovaly si přibližně 0,5% růst. V závěrečné fázi obchodního dne však optimismus z privatizačních zpráv vyprchal a makléři svými prodejními pokyny stlačili akcii o 0,42 procenta níže a zakončily den na  413,75Kč za akcii. Nejvíce aktivní byli dnes obchodníci na Čezu. Z počátku se těchto akcií zbavovali, s postupem času se však navraceli zpět do pozic a akcie se tak dostala téměř k pátečnímu závěru. Stejně jako Českému Telecomu se však závěr nepovedl ani akciím Čezu a zakončil tak obchodní den o 2,4 procenta slabší, tzn. na ceně 409,30Kč za akcii. Celkový objem na tomto cenném papíru byl přibližně 972mil a stal se tak nejobchodovanějším titulem na pražské burze. Největší radost udělaly akcionářům akcie Philip Morris, které po výborných pátečních výsledcích pokračovaly v růstu a zakončily tak den o 2 procenta silnější, tj. 19 675Kč za akcii. Naopak nedařilo se vůbec bankovním titulům. Komerční banka i Erste Bank od začátku obchodního dne ztrácely a v průběhu obchodování se dále propadaly. Díky mohutnému finiši akcií Erste Bank se podařilo aspoň částečně vylepšit obraz bankovního sektoru. Po závěrečném hvizdu byla hodnota akcií KB nižší oproti pátečnímu závěru o 2,76 procenta, tj. 3270Kč za akcii. Erste Bank se dokázala „udržovat“ o 1 procento slabší téměř v průběhu celé seance a díky závěrečným nákupům dokázala svou posváteční pouť zakončit nepatrně níže oproti pátečnímu závěru, tzn. 1220Kč za akcii. Celkově si tak burzovní index PX-50 pohoršil o 1,12 procenta při objemu 2,4mld..

Na zahraničních akciových trzích také převládala prodejní nálada. Vše asi odstartovala neočekávaně slabší podnikatelská důvěra ve Francii za posledních 15 měsíců a spolu s poklesem podnikatelské důvěryNěmecku a Itálii v minulém týdnu se tak přičinila o pochmurnější náladu v evropském regionu. Reporty naznačují, že ekonomický růsteurozóně nejspíše nebude pro tento rok tak silný jak se předpokládalo na přelomu roku.

Pozdní odpolední vývoj na zahraničních akciových trzích může ovlivnit spotřebitelská důvěraUSA za měsíc březen, která bude zveřejněna v 17 hodin. Očekává se mírný pokles z únorové hodnoty 104,0 na 102,0.

Tyto zprávy pro vás vytváří RSJ Invest

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688