Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.03.2005 09:13:36

AFT - předčasné volby jsou po sjezdu ČSSD pravděpodobnější

Poté, co víkendový sjezd ČSSD zvolil Stanislava Grosse opět za předsedu strany – i když pouze těsnou většinou 53% hlasů – vzrostla podle našeho názoru pravděpodobnost předčasných voleb. Delegáti sjezdu rovněž uložili ministrům za ČSSD pokračovat ve vládě až do řádných voleb v létě 2006. Premiér Gross po svém zvolení prohlásil, že nehodlá odstoupit ani žádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Nebude však také požadovat vystoupení ministrů za KDU-ČSL z vlády.

KDU-ČSL již zopakovala, že trvá na výměně premiéra Grosse. V opačném případě bude s koaličními partnery jednat o zkrácení volebního období a předčasných volbách. K tomuto kroku musí strana svolat mimořádnou celostátní konferenci, která by se mohla uskutečnit v horizontu týdne až deseti dnů. První jednání se podle agenturních informací má uskutečnit v úterý ráno, odpoledne je na programu schůzka prezidenta Klause s premiérem Grossem. Opoziční ODS bude iniciovat hlasování o nedůvěře a trvá na předčasných volbách. Pozice KSČM je zatím nejasná. Unie svobody s ohledem na zanedbatelné preference chce pokračovat v současné koaliční vládě.

ČSSD bude trvat na setrvání premiéra Grosse a pokračování současné koalice. KDU-ČSL se bude muset rozhodnout, zda sama opustí vládu. Menšinová vláda by narazila na odpor prezidenta republiky, který několikrát zopakoval, že bude jmenovat pouze vládu disponující minimálně 101 hlasy v Poslanecké sněmovně. Kromě toho by se menšinová vláda musela spolehnout na hlasy KSČM, což by nebylo přijatelné pro některé klíčové ministry za ČSSD, ale možná také některé poslance Unie svobody. Snaha ODS o vyslovení nedůvěry vládě by tak mohla mít větší naději na úspěch. Tento scénář by vedl k předčasným volbám.

Krátkodobá reakce kurzu koruny a cen dluhopisů by byla negativní, nicméně ze střednědobého pohledu by byl odchod této koaliční vlády pro ekonomiku příznivý, protože by umožnil dřívější nastartování nutných reforem penzijního, zdravotního, sociálního a daňového systému. Z akciových titulů by reagovaly pouze akcie Českého Telecomu, ale také v tomto případě by byl pokles ceny krátkodobý.

Druhou možností je ustoupení KDU-ČSL z původních požadavků a to buď v rámci nadcházejících jednání nebo na celostátní konferenci. Nejistota v průběhu koaličních rozhovorů podle našeho názoru povede k mírnému oslabení koruny a cen dluhopisů, které však bude rychle korigováno zpět. Tento scénář by přinesl „stabilitu“ do voleb v roce 2006 a nenarušil tak vývoj ekonomiky, z pohledu nutných reforem by však byl horším řešením.



AUTOR: Jan Schiesser
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688