Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  28.03.2005 15:28:24

Proventus Finance - souhrn týdne 21.3. - 25.3. na trzích USA


Zprávy z USA

 

V uplynulém týdnu se světovým akciovým trhům opět nedařilo. DJIA ztratil ze své hodnoty téměř 1,8%, S&P 500 přišel o více jak 1,5%. Nasdaq Composite byl se ztrátou necelé 1% nejlepším americkým indexem. Hlavními událostmi uplynulého týdne bylo zvýšení úrokových sazebUSA a také zpráva o indexu spotřebitelských cen.

 

Makroekonomická čísla

 

Americká centrální banka rozhodla o očekávaném zvýšení úrokových sazeb na 2,75 %. Investoři nebyli ani tak zaskočeni zvýšením sazeb o čtvrt procentního bodu, ale spíše prohlášením, které zvýšení sazeb provázelo. Komise FOMC řekla doslova: „Inflační tlaky se v posledních měsících zvýšily a cenové tlaky jsou více patrné.“ I z dalších slov komisařů vyplynulo, že Fed se nyní již nebude zdráhat zvyšovat úrokové sazby možná i ve větší míře než doposud.

Index spotřebitelských cenUSA vzrostl v únoru o 0,4% a to zejména díky energetickým nákladům a vyšším cenám bydlení a zdravotní péče. Po odečtení cen potravin a energií činila jádrová inflace 0,3%. Nárůsty obou indexů jsou o 0,1 procentního bodu vyšší, než ekonomové očekávali. Za poslední rok vzrostl CPI o 3%, zatímco jádrový CPI o 2,4%.

Nárůst v cenách energií přispěl nejvíce k růstu amerického indexu cen průmyslových výrobců o 0,4%. Po odečtení cen potravin a energií činil nárůst pouze 0,1%. Ekonomové očekávali nárůst PPI o 0,3% a jádrového PPI o 0,1%. V minulém roce vzrostl PPI o 4,7% a jádrový PPI o 2,8%, což je nejvyšší růst za více jak 9 let.

Nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v únoru o 0,3%, což je méně, než se očekávalo. Ekonomové totiž předvídali nárůst o 1%. Lednová hodnota byla revidována na pokles o 1,1%.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 3 tisíce a vykázal hodnotu 324 tisíc. Čryřtýdenní klouzavý průměr, který je méně volatilní vzrostl o 3,5 tisíce a objevil se na nejvyšší hodnotě od 29.ledna. Ekonomové očekávali pokles na 316 tisíc.

Skvělá zpráva týkající se počtu nových prodaných domů vyšla ve čtvrtek. Jejich počet se v únoru zvýšil o 9,4 % na 1,226 milionu. Jedná se o největší nárůst tohoto významné ukazatele za více jak 4 roky. Ekonomové přitom očekávali počet nových prodaných domů okolo 1,15 milionu.

Prodeje existujících domů v USA klesly v únoru o 0,4% na sezónně očištěnou hodnotu 6,79 milionů. Ekonomové očekávali pokles na 6,69 milionů. Střední hodnota prodejní ceny vzrostla meziročně o 11% a dosáhla hodnoty 191 tisíc dolarů. Lednové prodeje byly revidovány na 0,1%-ní růst.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Zisk Oraclu ve třetím fiskálním čtvrtletí oproti stejnému období před rokem klesnul, ale tržby vzrostly o 18 %. Zisky však byly sníženy náklady na akvizici softwarové společnosti PeopleSoft, která se odehrála v lednu. Oracle tedy vydělal 10 centů na akcii (měřeno na bázi GAAP) při tržbách 2,9 miliard dolarů. Zvýšen byl odhad za fiskální rok 2005 z původních 62 na 64 – 65 centů na akcii. Ve stejné době, kdy byly ohlášeny výsledky, přišla i zpráva o akvizici společnosti Retek. Za tu Oracle zaplatí přibližně 670 milonů dolarů (11,25 dolaru za jednu akcii), čímž definitivně předčil konkurenční nabídky německé společnosti SAP.

Výrobce finančního softwaru Sungard Data Systems jedná o svém převzetí, které ohodnocuje společnost na 10 miliard dolarů se skupinou vedenou Silver Lake Partners. Tato zpráva se objevila v New York Post. Skupina, která má zájem o nákup obsahuje také Texas Pacific Group a Thomas H. Lee Partners a mohla by obsahovat také Blackstone Group, Citicorp Venture Capital a Kohlberg Kravis Roberts. Jak pokročilé jsou tyto rozhovory a jestli vůbec bude dohody dosaženo je nejasné. Tato nabídka představuje 39%-ní prémii k poslední známé uzavírací ceně.

Společnost Yahoo sdělila, že její správní rada odsouhlasila zpětný nákup akcií v hodnotě 3 miliardy dolarů v nejbližších pěti letech. Internetová společnost plánuje financovat tento program z pracovního kapitálu. Yahoo má v současnosti vydáno 1,4 miliardy běžných akcií.

General Electric zvýšil výhled zisk v prvním čtvrtletí z pásma 36-37 centů na 37-38 centů na akcii. Průmyslový, finanční a mediální konglomerát také potvrdil výhled zisku na celý rok v pásmu 1,76-1,83 dolarů na akcii.

Federální úřady vyšetřují společnost L-3 Communications, která dodala defektní součásti armádě Spojených států. Dodané součástky byly použity do rádiových systémů pro vyhledávání sestřelených pilotů.

Akcie společnosti Symantec Corp., která vyvíjí a prodává antivirové programy, byly upgradovány od Morgan Stanley z „underweight“ na „equal weight“ a to zejména díky současnému ocenění. Akcie Symantecu klesly od listopadu loňského roku o 36% a nyní se nacházejí i pod cílovou cenou Morgan Stanley 21 dolarů. Analytik Kuper vidí stále větší pravděpodobnost úspěšné transakce s Veritas Software.

Analytik Darren Kimball z Lehman Brothers nevěří, že prodeje automobilů firem General Motors a Ford Motor splní jejich předpovědi. Kimball očekává pokles prodejů u GM o 3%, zatímco samotná firma počítá s nulonou změnou. Ford očekává pokles prodejů o 3-4%, avšak Kimball je s předpovědí -5% ještě pesimističtější.

Finanční trhy nyní oceňují zhruba 50:50, že FOMC zvýší úrokové sazby o půl procentního bodu na květnovém či červnovém zasedání oproti postupnému zvyšování o čtvrt procentního bodu. Futures obchodované na Chicago Board of Trade indikují 42%-ní šanci na květnový vzestup o 50 bazických bodů a 52%-ní šanci na červnový vzestup o 50 bazických bodů. Na konci letošního roku by podle futures měly činit sazby 4%.

Akcie společnosti Motorola byly upgradovány od Banc of America z „hold“ na „buy“ s odůvodněním, že společnost bude „hlavním beneficientem“ růstu globálního trhu mobilních telefonů. Analytik Tim Long zvýšil cenový cíl z 18 na 20 dolarů a navýšil také svůj odhad zisku v letošním roce z 87 na 93 centů na akcii. Podle Longa je současné ocenění velmi atraktivní a představení dobrých produktů by mělo pomoci ve zbytku letošního roku.

Hyundai Motor Co. ohlásila, že plánuje nabízet produkty XM Satellite Radio jako standardní výbavu v amerických vozech. XM je lídrem na trhu digitálních rádii s 3,2 miliony uživately, což je třiktát více, než má konkurent Sirius. Hlavním důvodem je partnerství s General Motors Corp.

Stavební firma Lennar Corp. ohlásila čistý zisk 193,2 milionů dolarů, tedy 1,17 dolarů na akcii za první čtvrtletí, které skončilo na konci února. Ve stejném období předchozího roku ohlásila firma zisk 84 centů na akcii. Čtvrtletní tržby dosáhly hodnoty 2,41 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 29%. Analytici přitom očekávali zisk 1,01 dolarů na akcii a tržby v hodnotě 2,29 miliardy dolarů. Lennar také zvýšil výhled na zisk za celý letošní rok z 6,90 na 7,15 dolarů.

Hliníkový gigant Alcoa sdělil, že v příštích 12 měsících propustí 2 tisíce zaměstnanců jako součást restrukturalizace. Alcoa očekává, že výdaje s tím spojené se budou pohybovat mezi 20 a 25 miliony dolary, avšak úspora by měla činit 45 milionů dolarů.

Výrobce surfařského vybavení Quiksilver Inc. sdělil, že souhlasil s nákupem francouzské lyžařské ikony Groupe Rossignol SA za 320 milionů dolarů. V hotovosti bude zaplaceno 70%, 30% dostanou akcionáři v podobě akcií Quiksilveru. Quiksilver věří, že tato akvizice přinese již v současném roce zisk mezi 4 a 6 centy na akcii.

Analytici Banc of America potvrdili rating „sell“ na akcie automobilek General Motors Corp. a Ford Motor Corp. Podle může být „už příliš pozdě“ obrátit vývoj odvětvových fundamentů. Čísla 1 a 2 ve výrobě automobilů potřebují okamžitě a agresivně snížit své dividendy, snížit zdravotní výdaje, přizpůsobit výrobní kapacitu, vymyslet nové značky, představit lepší produkty a snížit ceny.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Americkému dolaru se v uplynulém týdnu výrazně dařilo. Posílil vůči všem hlavním světovým měnám. Nejvíce pak vůči euru a britské libře, a to o více než 2,5 %. Vůči české koruně pak dolar posílil o více jak 4%. Hlavním důvodem jsou zvýšené obavy o vyšší inflaci a tím pádem vyšší růst úrokových sazeb.

Na komoditních trzích došlo k poklesům cen významných komodit. Cena ropy opět hrála prim. I přes výbuch v jedné z největších amerických rafinérii došlo k poklesu ceny ropy o více jak 3%. Podobně se pohybovala i cena zlata a platiny. 

 

Zprávy ze světa

 

Hrubý domácí produkt Velké Británie vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o 0,7%, což je nezměněná hodnota oproti předchozím údajům. Za celý rok 2004 pak vzrostl HDP o 2,9%.

Ifo Institute sdělil, že index obchodního klimatu klesl v březnu z únorové revidované hodnoty 95,4 na 94. Ekonomové očekávali, že tento index, který je bedlivě sledován jako potenciální indikátor vývoje německého HDP, vzroste na 95,5.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.03.2007Proventus finance - souhrn 21.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.03.2005Proventus Finance - souhrn 21.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.03.2005Proventus Finance - souhrn 14.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.03.2005Proventus Finance - souhrn 8.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688