Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.03.2005 09:41:57

Spotřebitelská inflace v únoru mirně vzrostla

Cenová hladina meziměsíčně mírně vzrostla



Meziměsíční růst cenové hladiny (o 0,2 %) ovlivnilo podobně jako v minulých letech zejména sezónní zvýšení cen tuzemských i zahraničních rekreačních zájezdů (o 3,6 %). Ve stravování a ubytování byly vyšší zejména ceny v závodních jídelnách o 1,4 % a ceny jídel a nápojů v restauracích o 0,5 %. V oddíle ostatní zboží a služby ovlivnilo růst cen zvýšení poplatků v domovech důchodců o 5,2 %. V oddíle zdraví se zvýšily především ceny léků předepsaných lékařem (o 0,9 %). Ve vzdělávání došlo ke zvýšení poplatků v mateřských školách o 3,5 %.

Celková cenová hladina potravin a nealkoholických nápojů zůstala na úrovni měsíce ledna. Nejvíce se zvýšily ceny čerstvé zeleniny (o 8,8 %) a mírně se zvedly ceny mléka, sýrů, olejů a tuků. Naopak ceny ovoce klesly o 3,0 % a mírně nižší byly i ceny pekárenských výrobků a obilovin, masa, ryb, cukru.

V oddíle pošty a telekomunikace došlo ke zvýšení poštovních poplatků o 15,5 %, které však bylo eliminováno poklesem cen veřejných telekomunikačních služeb o 1,3 % v důsledku výrazného snížení poplatku za zřízení stálé bytové stanice.

V odívání a obuvi se opět snížily ceny zejména zimních oděvů a obuvi.

V dopravě pokračovalo, i když pomalejším tempem než v předcházejících měsících, snižování cen pohonných hmot, které v únoru představovalo 0,7 %. Mírně se snížily ceny nových i ojetých automobilů.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 %, ceny služeb naopak vzrostly o 0,5 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru stejně jako v lednu o 1,7 %. U většiny oddílů spotřebního koše se však tempa meziročního růstu v obou měsících lišila.

Nejvyšší cenový růst byl ve stravování a ubytování, kde ceny jídel ve veřejném stravování vzrostly o 7,5 % a v závodních jídelnách o 12,9 % (zejména vliv zvýšení DPH od května 2004). V oddíle zdraví byl růst cen důsledkem především zvýšení cen léků o 10,2 %. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 8,9 %, ceny alkoholických nápojů zůstaly na úrovni února 2004. V bydlení nejvíce stouply ceny za odvoz odpadků (o 10,7 %), ceny zemního plynu byly vyšší o 6,0 %, elektřiny o 2,3 %, tepla a teplé vody o 3,4 %. Ceny finančních služeb vzrostly o 11,5 %.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů zůstaly mírně nižší než v únoru 2004. Pokles cen způsobilo zejména snížení cen brambor o 56,9 %, čerstvé zeleniny o 4,4 %, pekárenských výrobků a obilovin o 1,1 % , nealkoholických nápojů o 0,7%. Pokles cen dopravy ovlivnily zejména nižší ceny automobilů o 7,2 % a pohonných hmot o 0,5 %. V oddíle pošty a telekomunikace přetrvával pokles cen způsobený zejména rozdílnou sazbou DPH u veřejných telekomunikačních služeb v únoru 2005 a únoru 2004.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb o 4,2 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 2,7 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 25 členských zemí EU dosáhl v lednu 2005 podle předběžných údajů 2,0 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v prosinci 2004. Zpomalení meziročního růstu (v rozmezí 0,1 až 2,7 procentního bodu) zaznamenala většina členských zemí EU. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 6,7 %), naopak ve Finsku byly meziročně o 0,2 % nižší. Na Slovensku zpomalil růst cen v lednu na 3,1 % (z 5,8 % prosinci). V ČR dosáhl meziroční růst HICP v únoru 1,4 % (v lednu 1,5 %). Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za únor 2005 je 2,0 %, jak uvedl Eurostat.


Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688