Josef Trnka (TPS)
Investice  |  28.02.2005 07:23:10

Socialisté vyklidili levicový rybník


 Sedmička s jedním účastníkem - a náhle nebývale krotkým moderátorem - svědčí pouze o tom, že Klaus budí respekt jen vkročí do studia. Jistě větší než kdysi Havel, ale monolog zůstává monologem, ať ho přednáší jakákoli persona. O to více pořad evokoval nostalgické vzpomínky na vzrušující souboje s Milošem Zemanem za rafinované asistence Jany Bobošíkové.

V Otázkách Václava Moravce to bylo jiné, sešli se zástupci hned tří stran, byť se údajně všichni chtěli z účasti na debatě omluvit. V podstatě důvodně, protože nepřinesli nic nového. Lidovci, socialisté i občanští demokraté trvali na svém, přičemž nejvýhodnější pozici měl evidentně Mirek Topolánek, protože oba jeho partneři, Zdeněk Škromach i Miroslav Kalousek se průběžně diskvalifikovávali sami. I kdyby Kalouskovy pohnutky byly jakkoli chvályhodné, tlak na odstranění Stanislava Grosse z pozice premiéra je přinejmenším polovičatý, protože jsou-li důvody pro jeho odstoupení oprávněné, nestačí, aby odstoupil pouze z této funkce. Na druhé straně, setrvávání Škromacha - a potažmo celé ČSSD - na straně jejich leadera, by mělo být pro KDU-ČSL impulsem k tomu, aby se s takto nedůvěryhodným partnerem nadobro rozloučila a nesnažila se udržet své ministry ve zprofanované vládě. Jinak je totiž třeba dopřát sluchu Václavu Moravcovi, jestliže tvrdí, že Kalousek to má dlouhodobě (přísně osobně) naplánované...

Přesněji řečeno, Moravec vlastně parafrázoval Škromachovo upozornění na déletrvající řevnivost předsedů obou stran. Za pravdu je mu třeba dát i v postesknutí nad fenoménem KSČM. S výčitkou se trochu překvapivě  připojil  i Topolánek, když sociální demokracii obvinil z vyklízení levicového rybníku. Později se k němu přidal i další občanský demokrat Petr Pleva v Partii na Primě, když prohlásil, že ODS si přeje, aby hegemonem na levici byla ČSSD. Tamní diskuse došla tak daleko, že vyústila ve formulaci:  Komunisté by nevadili, kdyby se jmenovali jinak.

Ano, jde o jistý problém, existující z "postkomunistických" zemích údajně jenom v ČR. Tak zvaná pravice ovšem sklízí to, co si v minulosti hýčkala. V období, kdy byly její strany v koalici, izolace komunistů jim vyhovovala, protože oslabovala socialisty a tříštila levici. Opět ovšem tak zvanou. V současné době, a začalo to Vladimírem Špidlou, se stala reálnou protiváhou ODS pouze KSČM. Politika sociální demokracie má totiž  k autentickým socialistickým idejím velmi daleko a levicově naladění voliči to cítí. Proud, reprezentovaný například "snaživým žáčkem" ministrem financí, se praktickými kroky pokouší "vetřít do přízně" především ODS. Její kritiku tím samozřejmě neoslabí, bere jí však vítr z plachet, přičemž ČSSD přízeň neustále ztrácí. Nejvíce tak na tomto naivním primitivismu získává právě KSČM.

Pro odlehčení se ještě na skok vraťme k Partii, v širším pohledu pak k vyjadřování moderátorů a politiků vůbec. Velmi často z rozhlasu nebo televizní obrazovky slyšíme, že se budeme soustředit. Z úst Štěpánky Duchkové i Petra Plevy se včera zase mohli diváci dozvědět co je a co není nejideálnější. Tento výraz má podobnou hodnotu jako rovněž často používaný nejoptimálnější. Inu, jak jinak dát větší důležitost prázdnému obsahu?

Konec konců, i rybníky se spíše vypouštějí než vyklízejí. Vyklízejí se pozice. V nadpisu uvedenou významovou zkratku lze ovšem z důvodu souběhu nedostatku času a návalu oprávněného rozhořčení tolerovat.


      
    
   Další komentáře na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm  v rubrice POLITIKA (Výroky). O vaření piva na stránce kuchaření.

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688