Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  14.07.2000 14:02:26

Akcie: Tento týden byl po dlouhé době úspěšný pro české akcie


      

Tento týden byl po dlouhé době úspěšný pro české akcie. Index PX 50 si připsal zisk 1,4% na 531,0 bodu. Od začátku roku se ale jeho zisky snížily na pouze 8,4%. Aktivita na trhu byla opět minimální, průměrný objem obchodů dosáhl pouze 0,6mld. Největší přírůstky si připsaly akcie ČEZu a IPS. ČEZ reagoval pozitivně na zahájení zavážení jaderného paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. ČEZ si připsal 17,3% a vzrostl na 110,2. Spekulace ohledně odkupu akcií IPS od minoritních akcionářů podpořily růst tohoto titulu. Spekulace se nakonec potvrdily, a akcie IPS vzrostly o 15,4% na 188,1. Ostatní tituly se vyvíjely spíše smíšeně. Zatímco Český Telecom oslabil o 2,8% na 618,1, České radiokomunikace posílily o 0.8% na 1609. Podobným vývojem prošly i akcie bankovních titulů. Komerční banka posílila o 3,4% na 758,6 a Česká spořitelna oslabila o 3,1% na 193,8.

       Vývoj v příštím týdnu je velmi těžké odhadnout. Očekáváme spíše mírné ochlazení růstu v očekávání oznámení hospodářských výsledků českých blue-chips za 1H00. Také Český statistický úřad oznámí PPI za červen a maloobchodní tržby za květen. Ale tyto údaje nemají na akciové trhy významnější dopad. Vzhledem k tomu, že neočekáváme zveřejnění významnějších fundamentálních informací, bude pro vývoj na českém akciovém trhu směrodatný vývoj na zahraničních trzích, hlavně v Německu a USA.

       ČEZ začal se zavážením paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, což se setkalo s odporem ekologických aktivistů, některých českých politiků a Rakouska. Nicméně, zavážení pokračuje podle plánu a mělo by být dokončeno počátkem příštího týdne. Otázku Temelína se snažilo Rakousko prosadit na jednání v orgánech EU, ale uspělo pouze částečně. EU bude pouze zkoumat, zda ČEZ nevyváží elektřinu za dumpingové ceny. Spíše negativní zprávou pro ČEZ je pravděpodobné další odložení rozhodnutí o privatizaci energetického sektoru. Ministerstva průmyslu a financí, které by měly připravit společný plán privatizace do konce července, se údajně opět neshodly v několika bodech.

       Naproti tomu byla zahájena privatizace Českých radiokomunikací. FNM vyhlásil tendr, kterého se mohou zúčastnit telekomunikační a mediální společnosti, finanční investoři nebo konsorcia složená z takovýchto společností. Termín pro předložení předběžných nabídek je 28. červenec.

       Spekulace ohledně odkupu akcií IPS švédskou stavební společností Skanska tento týden definitivně skončily. Skanska na tiskové konferenci oznámila, že plánuje ukončení veřejné obchodovatelnosti s akciemi IPS a nabídla minoritním akcionářům odkup za cenu 191 za akcii. Skanska by se měla ujmout řízení společnosti na její mimořádné valné hromadě, která se koná 20. července. Podle očekávání dosadí do řídících orgánů IPS svoje zástupce.

       Vláda na svém zasedání rozhodla, že do informačního memoranda o Komerční bance zahrne také záruky, které je potenciálnímu investorovi ochotna poskytnout. Informační memorandum by mělo být připraveno v září a celý proces privatizace by měl být podle plánu vlády ukončen v březnu 2001


      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688