Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  10.01.2005 09:37:10

Proventus Finance - souhrn týdne 3.1. - 7.1. na trzích USA


Zprávy z USA

 

První týden nového roku přinesl investorům spíše zklamání. Známý lednový efekt se zatím nedostavil a americké trhy poměrně značně oslabovaly. Důvodem bylo pravděpodobně vybírání zisků po svátečním rally z minulého měsíce. Dow Jones Industrial ztratil oproti své hodnotě před týdnem 1,66%, S&P 500 přišel o více než 2% a zdaleka nejhůře se vedlo Nasdaqu Composite, který oslabil o téměř 4%.

 


 

 

Makroekonomická čísla

Výdaje na americké stavby v listopadu 2004 nečekaně klesly o 0,4%, což znamená první pokles po 10 měsících růstu. Ekonomové naopak předpokládali 0,5%-ní růst. Podle zprávy amerického ministerstva obchodu klesly výdaje na soukromé stavební projekty o 0,6%, nejvíce od ledna 2002. Výdaje na stavby domů klesly o 0,4%, nejvíce za poslední 4 roky.

Aktivita amerických továren v prosinci akcelerovala. Svědčí o tom hodnota indexu ISM manufacturing 58,6%. Hodnota tohoto ukazatele vzrostla oproti listopadu o 0,8 procentního bodu. Ekonomové očekávali růst jen o málo nižší. Všechny hodnoty indexu nad 50% znamenají expanzi výrobního sektoru.

Nevýrobní sektory americké ekonomiky během prosince expandovaly. ISM nonmanufacturing index vzrostl z listopadové hodnoty 61,3% na 63,1%. Jedná se o nejvyšší hodnotu od července. Tento růst nebyl očekáván, neboť ekonomové předpokládali pokles na hodnotu 60,8%. Nové objednávky vzrostly z 59,9% na 60,3%.

Počet lidí, kteří šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl v minulém týdnu o 43 tisíc a vykázal hodnotu 364 tisíc, což je nejvyšší hodnota od září. Navíc se jedná o největší nárůst za poslední tři roky.

Počet nových pracovních míst v USA vzrostl v prosinci o 157 tisíc, zatímco míra nezaměstnanosti zůstala nezměněna na hodnotě 5,4%. Spolu s revizí dřívějších měsíců o +34 tisíc bylo toto číslo velmi blízké odhadů ekonomů, kteří očekávali nárůst o 175 tisíc. Za celý rok 2004 bylo vytvořeno 2,231 milionů pracovních míst, což je nejvyšší číslo od roku 1999.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Společnost Tiffany & Co. sdělila, že očekává růst čistého ziskuroce 2005 mezi 10 a 12% a růst tržeb v rozmezí 8-10%. Tento prodejce luxusního zboží také potvrdil předpověď zisku na celý rok 2004 poté, co prosincové prodeje vzrostly meziročně o 6%. Tiffany tedy nadále očekává zisk mezi 1,43 a 1,48 dolary na akcii, zatímco průměrný odhad analytiků je 1,44 dolarů na akcii.

Společnost First Albany zvýšila svůj odhad zisku společnosti Apple Computer, Inc. v prvním čtvrtletí ze 47 na 50 centů na akcii. Očekává se, že Apple updatuje své výsledky ve středu. Zisk by se měl pohybovat v rozmezí 39 až 42 centů na akcii. „Očekávání se rychle zvyšují a my si myslíme, že investoři mohou předvídat prodej 4,5-5 milionů iPod a zisk na akcii nejméně 50 centů,“ sdělil broker svým klientům.

            Polovodičová firma National Semiconductor zruší 550 pracovních míst ve snaze zredukovat výrobní operace. Tyto změny by měly přivodit náklady mezi 22 a 26 miliony dolarů. Společnost plánuje snížit celkovou pracovní sílu o 6%.

Retailová společnost Target Corp. sdělila, že prosincové prodeje v prodejnách otevřených déle než jeden rok vzrostly o 5,1%. Celkové tržby za pět týdnů, které skončily 1.ledna, vzrostly o 11,3% na 7,55 miliardy dolarů. Target sdělil, že výsledky byly na horní hranici očekávání. Společnost však očekává výsledky za čtvrté čtvrtletí pod průměrným očekáváním analytiků.

Firma L-3 Communications oznámila, že převezme kanadskou jednotku navigačních systémů a systémů vzdušných senzorů od firmy Northop Grumman. Nová společnost se bude jmenovat L-3 Communications Electronic Systems Inc. a očekává se, že přidá k tržbámroce 2005 80 milionů dolarů. Mírně by měla přispět i k zisku L-3. Nová jednotka bude součástí společnosti L-3 Communications Canada Group.

Německá společnost Siemens sdělila, že nové objednávky v Číně vzrostly o 34% na 41,8 miliard yuanů (5,04 miliard dolarů) a tržby vystoupaly o 28% na 4,63 miliard dolarů. Tento nárůst byl tažen silnou poptávkou po elektřině.

Firma Sirius Satellite Radio ukončila rok 2004 s více jak 1,1 miliony předplatitelů a překonala tak svůj cíl 1 milionů zakázníků. Tohoto cíle dosáhla firma těsně před vánočními svátky. V letošním roce očekává Sirius zdvojnásobení počtu uživatelů.

Agentura Standard & Poor's sdělila, že v uplynulém roce došlo k růstu dividend u 1745 společností, s průměrným růstem o 7,1%. Za prosinec došlo k nárůstu u 167 společností a jednalo se o meziroční nárůst o 22,8%. Celkové počet zvýšení dividend je velmi blízký desetiletému průměru a je nejvyšší od roku 1998.

Zisk společnosti Walgreen Co. (WAG), která je jedním z nejvýznamnějších amerických provozovatelů lékáren, činí za první fiskální čtvrtletí 332,7 milionů dolarů, respektive 32 centů na akcii. Za stejné období před rokem tato společnost dosáhla zisku 254,9 milionů. Analytikové předpokládali, že zisk Walgreen bude o 2 centy nižší než bylo oznámeno. Tržby oproti minulému roku vzrostly o 13% na 9,9 miliard dolarů.

Čtvrtletní zisky internetových portálů Yahoo! a Google budou podle společnosti Goldman Sachs vyšší, než se nečekalo. Zisk Googlu před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) by měl podle nových odhadů činit 378 milionů při tržbách 592 milionů. Stejný ukazetal společnosti Yahoo! by měl činit 332 milionů při tržbách 773 milionů. Důvodem pro zvyšování odhadů jsou především vyšší než očekáváné příjmy z internetové reklamy.

Společnost J.P. Morgan v noci z neděle na pondělí snížila rating Boston Scientific (BSX) na neutral a naopak zvýšila rating Stryker Corp. (SYK) na overweight. Analytici J.P. Morgan se domnívají, že některé tlaky, které byly na akcie Stryker vyvíjeny (včetně odchodu CEO do důchodu), s příchodem nového roku pominou. Odhady analytiků z Wall Streetu na růst Boston Scientific jsou podle J.P. Morgan příliš vysoké a série klinických testů a soudních sporů s sebou navíc přinášejí dodatečné riziko.

           

Devizové a komoditní trhy

 

Cena ropy na americkém trhu v uplynulém týdnu vzrostlanad hranici 45 dolarů za barel a vykázala tak 4,5%-ní růst oproti minulému týdnu. Ostatní, námi sledované komodity naopak zlevnily. Platina o 2%, zemní plyn o 2,5% a zlato 4%.

Za poklesem ceny zlata stojí zejména posilování amerického dolaru. Ten v minulém týdnu po dlouhodobém propadu, zdá se, tento trend zastavil. Vůči euru posílila americká měna o více než 3%, vůči libře a jenu pak o více než 2%.

 

Zprávy ze světa

 

Francouzský HDP za třetí čtvrtletí byl revidovan níže na nulový růst. Statistika dříve hovořila o růstu o 0,1%. Klesající spotřeba domácností přispěla k poklesu o 0,1 procentního bodu a vyšší importy než exporty zasáhly HDP země ztrátou o 0,5 procentního bodu.

Míra nezaměstnanostiNěmecku vzrostla v prosinci z 10,3% na 10,8%. Počet nezaměstnaných vzrostl o 17 tisíc, přičemž předpovědi ekonomů mluvily o růstu 15 tisíc.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.03.2007Proventus finance - souhrn 1.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
08.03.2005Proventus Finance - souhrn 7.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.01.2005Proventus Finance - souhrn 25.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.01.2005Proventus Finance - souhrn 24.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
20.01.2005Proventus Finance - souhrn 19.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688