Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.11.2004 09:23:38

Říjnová inflace poskočila díky plynu a PHM

Zemní plyn a pohonné hmoty zvýšily inflaci
Indexy spotřebitelských cen - inflace - říjen 2004


Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,5 % způsobilo hlavně zvýšení cen v oddíle bydlení, které se podílelo na úhrnném přírůstku spotřebitelských cen 0,4 procentního bodu, dále ceny v oddílech doprava a odívání a obuv. Snižující vliv měl hlavně pokles cen v oddíle rekreace a kultura o 0,5 %.

Růst cen bydlení ovlivnilo především zvýšení cen zemního plynu o 11,0 %. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 2,6 %, což je nejvyšší meziměsíční růst za posledních pět měsíců. V oddíle odívání a obuv byly vyšší zejména ceny zimních oděvů a obuvi. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny ve školních jídelnách o 0,9 %, v závodních jídelnách o 0,6 % a ubytovacích služeb pro vysokoškolské studenty o 6,9 %. Zvýšení cen zaznamenaly i veřejné telekomunikační služby v důsledku ukončení přechodného snížení poplatku za zřízení stálé bytové stanice.

U potravin a nealkoholických nápojů se zastavilo tři měsíce trvající snižování cen. Vyšší byly zejména ceny masa (o 0,8 %), z toho ceny vepřového masa po mírném poklesu v září vzrostly o 2,2 %. Zvýšení zaznamenaly i ceny uzenin, mléka, sýrů, olejů a tuků. Po sedm měsíců trvajícím poklesu vzrostly v září ceny čerstvé zeleniny o 0,8 %. Naopak pokles cen, i když pomalejším tempem než v minulém měsíci, pokračoval u ovoce (o 3,8 %) a brambor (o 6,4 %). Mírně klesly ceny mouky, rýže, drůbeže, vajec a po pěti měsících růstu i ceny cukru.

Sezónní pokles cen (shodně o 7,4 %) se projevil u lázeňských léčebných pobytů a tuzemských rekreačních pobytů.

V úhrnu vzrostly ceny zboží o 0,7 % a ceny služeb o 0,2 %.

V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny o 3,5 %, což je o 0,5 procentního bodu více než v září a nejvyšší meziroční růst od března 2002. Tento vývoj ovlivnilo zvýšení meziročního růstu cen v oddíle bydlení, kde ceny zemního plynu vzrostly v říjnu o 7,7 %, zatímco v září byly meziročně o 5,8 % nižší. Zrychlení cenového růstu nastalo i v dopravě v důsledku zvýšení cen pohonných hmot o 14,3 % (z 10,4 % v září), což představuje nejvyšší meziroční cenový růst pohonných hmot od listopadu 2000. V oddíle pošty a telekomunikace přetrvával vysoký růst cen jako důsledek změny sazby DPH u veřejných telekomunikačních služeb, který se v říjnu ještě zvýšil ukončením slevy na zřízení stálé bytové stanice.

Naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje došlo k dalšímu zpomalení meziročního růstu cen, které se týkalo většiny druhů potravin. Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly vyšší o 13,3 % (v září o 13,8 %), masa o 1,6 % (v září o 2,4 %), mléka, sýrů, vajec v průměru o 2,4 % (v září o 3,1 %), olejů a tuků o 3,6 % (v září o 4,2 %), cukru o 40,8 % (v září o 47,8 %). U čerstvé zeleniny se prohloubil meziroční pokles na 16,2 % (ze 13,1 % v září), u brambor na 42,3 % (ze 33,9 %). Zpomalení cenového růstu v oddíle vzdělávání bylo způsobeno nižším meziměsíčním zvýšením cen zejména vyššího a vysokoškolského vzdělávání než loni. Podobně v oddíle ostatní zboží a služby se zmírnil růst cen finančních služeb na 7,3 % (ze 14,2 % v září) vlivem rozdílného meziměsíčního vývoje v říjnu 2003 a 2004.

Nejvyšší růst (kromě oddílu pošty a telekomunikace) zaznamenaly i nadále ceny stravování a ubytování, kde ceny jídel ve veřejném stravování vzrostly o 8,2 %, v závodním stravování o 11,6 % a ve školních jídelnách o 6,1 %. Nižší byly i nadále ceny oděvů a obuvi, domácích spotřebičů, pracích prostředků, jízdních kol, mobilních telefonů, elektronických zařízení pro příjem, záznam a reprodukci obrazu i zvuku.

Úhrnem vzrostly ceny zboží o 1,7 % a ceny služeb o 6,2 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 2,5 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 25 členských zemí EU dosáhl podle předběžných údajů Eurostatu v září 2,1 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v srpnu. Zmírnění růstu cenové hladiny se projevilo u převážné většiny členských zemí EU. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 7,7 %), nejméně ve Finsku (o 0,2 %). V ČR dosáhl meziroční růst HICP v říjnu 3,1 % (v září 2,8 %). Bleskový odhad meziročního růstu HICP pro eurozónu za říjen 2004 je 2,5 %, jak uvedl Eurostat.

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688