Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s dala Řecku nejhorší možný rating. Dallara věří v úspěch směny dluhu, Trojka připouští třetí balík pomoci...

Moody’s dala Řecku nejhorší možný rating. Dallara věří v úspěch směny dluhu, Trojka připouští třetí balík pomoci...

05.03.2012 9:03, aktualizováno: 5.3. 10:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení Řecka na úroveň "C", což je nejnižší příčka na jejím žebříčku. "Dnešní rozhodnutí o ratingu odráží nedávné oznámení o výměně dluhopisů, které naznačuje předpokládanou ztrátu investorů ve výši 70 procent," uvedla agentura Moody´s v pátek v noci.V rámci dluhové výměny držitelé dluhopisů Řecka z řad soukromého sektoru vymění více než 200 miliard eur za dluhopisy v nové hodnotě představující zhruba polovinu této částky.

Moody’s uvádí, že i po výměně dluhopisů bude bankrot Řecka velice pravděpodobný. "Riziko bankrotu zůstane i po dokončení výměny dluhopisů vysoké," uvedla agentura. Navíc nepředpokládá úspěšný návrat Řecka na trhy. „Jakmile dojdou peníze (z druhého záchranného balíku), Řecko se zřejmě stále ještě nedostane k penězům ze soukromého trhu," dodala ve zprávě Moody´s.

Hlavní vyjednavač věřitelů Řecka z řad soukromého sektoru Charles Dallara, který šéfuje Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), věří, že program výměny řeckých dluhopisů, v reakci na jehož realizaci nyní dochází na snížení ratingu Řecka, bude úspěšný a bude mít vysokou účast. Úspěšná výměna je zásadním bodem k tomu, aby Řecko mohlo začít čerpat schválenou mezinárodní pomoc od EU, MMF a ECB. „Můžeme cítit z našich diskusí s investory, že se to hýbe," uvedl Dallara v rozhovoru pro řeckou televizi. „Jsem velmi optimistický, že úroveň zapojení věřitelů bude vysoká," řekl. Odmítl ale uvést konkrétní očekávané číslo.

Privátní sektor by nakonec měl odepsat 53,5 procenta nominální hodnoty dluhů v rámci výměny dluhopisů, celkově tedy ztráta soukromých investorů bude zhruba 74procentní. Původně se předpokládalo odepsání zhruba 50 procent nominální hodnoty, tedy kolem 70 procent z faktické hodnoty dluhopisů. Pokud bude účast ve výměně dluhopisů pod 90 procenty, ale zároveň bude vyšší než 75 procent, mělo by ji Řecko konzultovat se svými věřiteli z veřejného sektoru.

Dallara odmítl obavy, že tato restrukturalizace dluhu by mohla představovat tzv. úvěrovou událost, která spustí vyplacení kontraktů na pojištění proti platební neschopnosti Řecka, tzv. swapů úvěrového selhání (CDS). Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty ISDA, která rozhoduje o pravidlech prodeje a používání CDS, ve čtvrtek rozhodla, že v případě dohody o výměně řeckého dluhu Atény neporušily podmínky pojišťovacích kontraktů. Nenastala tak úvěrová událost, která by spustila vyplacení CDS na řecké vládní dluhopisy. Celková hodnota řeckého dluhu, krytého CDS představuje 3,25 miliardy eur.


Jinak než optimismus šířící Dallara vidí řeckou směnu dluhu další věřitelé. Ti se do čtvrtečního večera 8. 3. mají rozhodnout, zda se chtějí výměny zúčastnit. "Teď vstupujeme do neznáma. Všichni si drží pěsti, ale v příštích dnech poletíme naslepo," citují FT zdroj blízký věřitelům. Naznačil tak, že investoři se patrně zdráhají na výměnu přistoupit. Zatím ale není jasné, jak velký odpor vůči dohodě mezi investory panuje.

Pokud má Řecko plán výměny dluhopisů úspěšně realizovat, musí na výměnu dobrovolně přistoupit alespoň 75 procent soukromých věřitelů. Zbytek mohou Atény donutit na základě doložky o společném postupu (CAC), kterou si minulý týden retroaktivně prosadily.

Pokud by zájem o výměnu řeckých dluhopisů projevilo méně než 66 procent věřitelů, nebude platná dokonce ani samotná doložka CAC. V takovém případě eurozóna s vysokou pravděpodobností spadne do nové krize.

Lidé, kteří jsou do procesu výměny řeckých dluhopisů zapojeni, oficiálně problémy popírají. Nikdo z nich si ale netroufá odhadovat, jak velký podíl soukromých věřitelů se k výměně nakonec přihlásí. To potvrdila i slova Dallary.

Podle zdrojů německého Der Spiegel ještě druhý záchranný balík pro Řecko zedorazil do země a Trojka, tedy zástupci EU, MMF a ECB, připouští, že Řecko může potřebovat další finanční pomoc. Třetí finanční balík přitom odhaduje na 50 miliard eur. dle listu Trojka vychází z toho, že Řecko nebude schopno v roce 2015 návratu na finanční trhy, tedy znovu si získávat finanční zdroje na soukromém dluhovém trhu.

O úspěchu a dostatečnosti pomoci Řecku opět zapochyboval rakouský kancléř Faymann. Řecko může podle něj potřebovat více pomoci, doplňování trvalého záchranného fondu eurozóny podle něj nelze vyloučit.

"Já bych nevěřil nikomu, kdo říká, že je (pomoc) pro Řecko dostačující," uvedl Faymann v rozhovoru pro rakouský list Österreich. "V Řecku to závisí na tom, zda se mohou držet těchto opatření po několika volbách," upozornil rakouský spolkový kancléř. Ten zároveň nevyloučil zvýšení kapacity Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy trvalého záchranného fondu, s tím, že "to může být nezbytné". Německý list Welt am Sonntag s odkazem na zdroje z tamní vlády napsal, že Německo by výhrady proti posílení stálého záchranného fondu mohlo odložit. Berlín by sice mnohem raději viděl, kdyby se velikost záchranného fondu už nezvyšovala, na druhou stranu by ale pro Německo bylo těžké ustát tlak nejen partnerů v EU, ale i tlak MMF a Spojených států. Ti všichni totiž doporučují objem fondu zvýšit.

(Zdroj: Bloomberg, mediafax, čtk, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.