Jourová do konce května navrhne ukončit řízení kvůli právnímu státu v Polsku

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová Evropské ještě tento měsíc navhne komisi ukončit řízení s Polskem kvůli stavu právního státu. Jourová to dnes oznámila na jednání unijních ministrů pro evropské záležitosti v Bruselu. Ti se situací v Polsku zabývali a měli možnost se vyjádřit k tamnímu plánu reforem. Rozhodnutí o ukončení takzvané procedury podle článku 7 unijní smlouvy je ale v rukou unijní exekutivy, která by se tím měla zabývat v nejbližších dnech a jednomyslně rozhodnout.

„Představila jsem novou analýzu Evropské komise ohledně situace v Polsku a chtěla bych zdůraznit čtyři věci,“ řekla novinářům Věra Jourová. Zaprvé je podle ní vidět „jasné odhodlání“ Varšavy, pokud jde o reformy v oblasti justice a soudnictví, zadruhé polská vláda „jasně uznává“ existenci problémů, které je třeba vyřešit, za třetí Polsko uznalo nadřazenost práva EU a začtvrté ukončení řízení neznamená, že by podoba vlády práva v zemi už nebyla pod kontrolou. Stav právního státu bude i nadále vyhodnocován v pravidelných zprávách, stejně jako je tomu i u jiných členských států EU, připomněla Jourová.

Evropská komise na začátku května oznámila, že v Polsku už neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu. Komise tehdy dodala, že Polsko začalo pracovat na řadě legislativních i nelegislativních opatření s cílem vyvrátit obavy související s nezávislostí polského soudního systému. Varšava rovněž uznala nadřazenost práva EU a „je odhodlána aplikovat všechny rozsudky Soudního dvora Evropské unie a Evropského soudu pro lidská práva související s právním státem“.

Takzvaná procedura podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii byla proti Polsku spuštěna v roce 2017. Evropská komise kritizovala zejména zásahy předchozí polské vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) do justice a zmrazila kvůli tomu Varšavě miliardy z unijních fondů. Předchozí kabinet vládl v letech 2015 až 2023, nynější předseda vlády Donald Tusk se ujal úřadu loni v prosinci.

Zdroj: ČTK, EC

Sdílet tento příspěvek