chmi.cz (ČHMÚ)
18.05.2024 10:13:00

Málokdy se stává, že je předpověď bouřek na zítra jasnější, než na dnešek. Pojďme to vzít ale popořadě

⚡️Málokdy se stává, že je předpověď bouřek na zítra jasnější, než na dnešek. Pojďme to vzít ale popořadě.

👉I když možnost slabých bouřek je dnes i jinde, nejvýraznější by se mohly vyskytnout odpoledne a v podvečer zejména na Vysočině a na (jižní) Moravě. Jejich vznik bude podporovat výraznější konvergence (sbíhavost proudění) a v této oblasti bude také vyšší tzv. střih větru. Případné bouřky, které se na linii konvergence vytvoří, by měly postupovat poměrně svižně k východu až severovýchodu a díky střihu větru budou organizovanější. Mohou se vyskytnout tzv. lineárnější squall line, případně na jižním cípu linie je možnost i vzniku slabší (low topped) supercely (oblast jihu Vysočiny a jihu Moravy).

Otázka dnes ale visí zejména nad dostupnou energií, které nebude mnoho, množstvím oblačnosti a odbouráním inverze. Potenciál v této oblasti ale bude, celková nejistota je docela vysoká a bouřek zde nebude plošně mnoho.

🌩Pokud se silnější bouřky dnes vyskytnou, hlavní riziko může být v kroupách – případně i vyšších akumulacích krup. Pokud by se vytvořily bouřky linerárnějšího tvaru s dopředným postupem, na čele mohou být i vyšší nárazy větru.

 

🌪Vyloučeny nejsou ani dnes tromby, protože vzduch bude relativně vlhký a v nižších hladinách do 1 km bude i vyšší střih větru a stáčení větru s výškou.

🌙Během noci na zítřek je šance i na slabší noční bouřky a opět zejména v pásu od jižních Čech přes Vysočinu a na Moravu. Ty by mohly do této oblasti přinést pěknou zálivku, neměly by být ale nebezpečné.

👉Zítra je situace paradoxně jasnější a jistější. Odpoledne, v podvečer a večer budou šance na bouřku víceméně všude. První bouřky budou patrně vznikat už brzy odpoledne na horách nebo v blízkosti hor. Plošně jich nebude mnoho, rizika ale přinést mnohou.

🫧Zatímco v Čechách bude pohyb bouřek docela rychlý k severovýchodu a hlavním rizikem budou kroupy, případně přívalové srážky, na Moravě a ve Slezsku budou bouřky mnohem pomalejší. Právě zde tedy bude riziko hlavně v přívalových srážkách nebo i kroupách.

👉S ohledem na zvyšující se střih větru později odpoledne a k večeru v Čechách, je docela vysoká šance i na vznik supercel(y). Pokud se tak stane, právě v nich se mohou vyskytnout ty nejvýraznější nebezpečné jevy.

#bouřky #KonvektivniSkupina

Níže: Simulace rotujících vzestupných proudů (oranžové oblasti) modelu Aladin (produkt Updraft Helicity) zítra večer. Přesnou lokalizaci je nutno brát s rezervou. A simulace radarového odrazu zítra k ránu (bouřky šrafovaně).


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty