Projekty přeměny Mostecka a vzdělávání v Ústeckém kraji mohou získat peníze z EU

Projekty využití těžební lokality na Mostecku a vzdělávání zaměřené na přeměnu průmyslového regionu v základních a mateřských školách v Ústeckém kraji by mohly získat dotaci z Evropské unie. Oba strategické projekty doporučila Regionální stálá konference Ústeckého kraje ministerstvu životního prostředí k posouzení. Kraj to uvedl na svém webu. 

Jediným doposud podpořeným strategickým projektem je transformační centrum Ústeckého kraje. Na začátku června se bude rozhodovat o podpoře těžby lithia na Cínovci.

Projekt Green Mine na využití těžební lokality se týká lomu ČSA. Severní energetická minulý týden oznámila přerušení těžby hnědého uhlí a propouštění 500 zaměstnanců. Zbytková jáma se přemění v jezero. Těžaři plánují, že na část vodní hladiny instalují plovoucí solární panely, počítají i s výrobnou zeleného vodíku. Fotovoltaické panely budou také na střechách domů, které kolem jezera vzniknou. Celé území, nad nímž se tyčí zámek Jezeří, má rozlohu 5000 hektarů. Nová páteřní komunikace zpřístupní lokalitu veřejnosti.

Odborníci doporučují zhruba 20 procent plochy hnědouhelného lomu nechat zcela přírodě, aby si s ní poradila. Část území se má stát národní přírodní památkou. Rozpočet projektu je 1,3 miliardy korun.

Druhý projekt má název Animace pro spravedlivou transformaci Ústeckého kraje – Transformace hrou. Cílem je vytvořit didaktické materiály pro žáky mateřských a základních škol, které mají pomoci dětem připravit se na změny spojené s transformací. Rozpočet je 52 milionů korun, oslovit chtějí jeho tvůrci všechny dotčené školy, kterých je v kraji přes 600.

V dubnu podpořila Regionální stálá konference Ústeckého kraje strategický projekt ústecké univerzity zaměřený na energetiku a projekt vodíkové mobility ústeckého dopravního podniku. Posledními posuzovanými projekty bude na začátku června těžba lithia na Cínovci a H2Triangle, který spočívá ve výrobě vodíku v průmyslové zóně Triangle u Žatce.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek