Evropská komise kvůli ochraně nezletilých vyšetřuje americkou firmu Meta

Evropská komise kvůli možnému porušování pravidel pro ochranu nezletilých začala vyšetřovat americkou internetovou společnost Meta Platforms. Komise o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Meta provozuje například sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp.

Komise má obavy, že sítě Facebook a Instagram mohou u nezletilých podporovat vytváření závislosti. Má rovněž pochybnosti ohledně metod, které společnost Meta používá k ověřování věku uživatelů.

Vyšetřování má zjistit, zda Meta neporušuje unijní nařízení o digitálních službách (DSA) v oblastech, které se týkají ochrany nezletilých. V případě porušení DSA může Evropská komise vyměřit pokutu v ekvivalentu až šesti procent ročních tržeb daného podniku. Tržby společnosti Meta loni činily téměř 135 miliard dolarů (zhruba tři biliony Kč).

„Dnes podnikáme další krok k zajištění bezpečnosti mladých uživatelů internetu,“ uvedla místopředsedkyně Komise Margrethe Vestager. „Chceme chránit duševní i fyzické zdraví mladých lidí,“ dodala.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek