ČR podle zástupkyně Komise zrychlila naplňování cílů Národního plánu obnovy

Česko zrychlilo naplňování cílů Národního plánu obnovy (NPO), velmi aktivní je v realizaci programů na energetickou transformaci. Na výroční konferenci k NPO to dnes v Praze řekla generální ředitelka pracovní skupiny Evropské komise na podporu oživení a odolnosti Céline Gauer. Ve zbývajících dvou letech, po které bude možné evropské peníze v plánu obnovy čerpat, ale podle ní zemi čeká ještě hodně práce nejen při naplňování investic, ale i při schvalování potřebných reforem.

„Musím vám pogratulovat k tomu, co se podařilo za posledních 18 měsíců. Začátek implementace (plánu) byl náročný, vyjednávání o plánu bylo taky náročné, ale vidíme teď rychlý pokrok,“ řekla Gauer. Ocenila přijaté reformní kroky, jako schválení stavebního zákona a zákona o střetu zájmů. Pozitivně se podle ní projevují také některé investice z NPO, zejména do zvyšování bezpečnosti na železnici nebo do obnovy lesů po kůrovcové kalamitě.

Vyzdvihla rovněž to, jak se Česko zapojilo do projektu REPowerEU, který má pomoci s transformací energetiky. „Česká republika byla jedním z prvních členských států, který projekt začal naplňovat,“ řekla. Připomněla také, že pro Česko je proměna energetiky velmi důležitá kvůli tomu, aby se země zbavila závislosti na ruských fosilních palivech.

Gauer ale zároveň zdůraznila, že Česko má před sebou v nadcházejících dvou letech víc práce, než kolik se jí dosud podařilo uskutečnit. „Je mnoho dalších nutných reforem, například dostupné bydlení, rámec pro boj proti korupci,“ řekla. Zmínila také potřebu reformovat systém péče o seniory, což podle ní bude nezbytně nutné i s ohledem na demografickou změnu v Česku.

Národní plán obnovy vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2026. Primárním cílem českého plánu obnovy je zvýšení ekonomické prosperity a zkvalitnění života.

Národní plán obnovy má šest pilířů: digitální transformaci, ekologickou transformaci a fyzickou infrastrukturu, vzdělávání a trh práce, výzkum, vývoj a inovace, veřejnou správu a zdravotnictví. Loni v září Evropská komise schválila jeho revidovanou podobu a současně s tím i zvýšení objemu peněz určených pro Česko o 2,2 miliardy eur na 9,2 miliardy eur (227 miliard korun). Z toho 736 milionů eur (18,2 miliardy korun) tvoří peníze z projektu REPowerEU, které mají jít na investice do rozvodné sítě, obnovitelných zdrojů a čisté dopravy.

Peníze Česko dostane v devíti splátkách. První dostalo loni, druhá a třetí byly vyplaceny současně letos v dubnu. Každé vyplacení peněz je vázáno na splnění konkrétních cílů. Všechny je nutné splnit do konce srpna 2026.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek