Premiér Fiala chce usilovat pro ČR o eurokomisaře, který nemá jen koordinační roli

Premiér Petr Fiala chce usilovat pro Česko o post eurokomisaře, který nemá ve své oblasti jen koordinační roli. O portfoliu už na různých místech vyjednává, klíčová část jednání spadá ale až na dobu po červnových volbách do Evropského parlamentu, řekl dnes Fiala novinářům při odletu na návštěvu Itálie.

Česko aktuálně v Komisi zastupuje Věra Jourová, kde je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. „Jednání o tom, jaké portfolio budeme mít, na různých místech vedu,“ uvedl. Rozhodující chvíle pro jednání však podle Fialy bude až po volbách, které se v Česku konají 7. a 8. června.

Fiala chce usilovat o takové portfolio, kdy eurokomisař bude mít za sebou „plnohodnotné ministerstvo“. „Kdy to nebude je koordinační role, ale bude tam generální ředitelství, což je pozice, která výrazně reálně ovlivňuje to, co se v této oblasti děje,“ vysvětlil. Za klíčové považuje také to, aby Česko posilovalo své zastoupení v evropské administrativě na pozicích středního a vyššího managementu.

O nominaci eurokomisaře se přou vládní Starostové a nezávislí s Piráty. Hnutí STAN trvá na tom, že má s nominací přijít samo, podle Pirátů náleží celé koalici Pirátů se STAN tak, jak kandidovala v posledních sněmovních volbách. „Navrhuje koalice Starostů a Pirátů, já pochopil, že by to měli být Starostové, je to věc nějaké jejich debaty,“ řekl dnes Fiala.

Jakmile bude potřeba sdělit jméno kandidáta na eurokomisaře, bude od koaličních partnerů očekávat Fiala návrh. „Koho bude ČR navrhovat, rozhoduje vláda,“ dodal. Nejčastěji se s kandidaturou zmiňují jména ekonomky Danuše Nerudové a europoslance Marcela Kolaji. V případě STAN se také mluví o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi, Kolaja je oficiálním kandidátem Pirátů do Komise.

Zdroj: ČTK
Foto: vlada.gov.cz

Sdílet tento příspěvek