Členské státy potvrdily revizi společné zemědělské politiky EU

Členské státy EU dnes definitivně schválily revizi společné zemědělské politiky Evropské unie. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Nová pravidla mají podpořit farmáře, kteří v minulých měsících protestovali v řadě unijních zemí a stěžovali si na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i špatné podmínky při hospodaření.

Europoslanci revizi odsouhlasili na svém poslední plenárním zasedání v tomto legislativním období na konci dubna ve Štrasburku. Předpis bude nyní vyhlášen v unijním věstníku a vstoupí v platnost první den po vyhlášení, a to do konce května. Zemědělci budou moci uplatňovat revidované environmentální podmínky pro své žádosti o finanční podporu EU již v letošním roce, a to i zpětně.

Unijní exekutiva v polovině března vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Cílem návrhů Evropské komise bylo poskytnutí většího prostoru farmářům při plnění určitých podmínek souvisejících s životním prostředím.

Jedním z požadavků na farmáře je například vyčlenění části půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění podobných podmínek bude nyní dobrovolné. Komise chce rovněž osvobodit od kontrol zemědělce s méně než deseti hektary půdy. Tedy dvě třetiny všech příjemců podpory v rámci společné zemědělské politiky.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek