NATO i Evropská unie odsoudily kyberútoky, které Praha a Berlín spojují s Ruskem

Severoatlantická aliance stojí po boku Česka a Německa a silně odsuzuje nekalé kybernetické aktivity s cílem podkopat demokratické instituce a svobodnou společnost. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsuzuje také Evropská unie, uvedl v prohlášení šéf diplomatické služby EU Josep Borrell. Podle NATO vývoj ukazuje, že hackerské skupiny se neustále snaží alianci destabilizovat.

Ostré reakce přišly po oznámeních německé a české vlády o kybernetických útocích z uplynulých měsíců, které obě země spojují s Ruskem podporovanou skupinou označovanou jako APT28. Německo hlásí útoky na vládní sociální demokracii (SPD) či firmy ze zbrojního a obranného průmyslu, podle českého ministerstva vnitra Praha zaznamenala „vyšší desítky útoků“ na českou infrastrukturu.

„Silně odsuzujeme nekalé kybernetické aktivity s cílem podkopat naše demokratické instituce, národní bezpečnost a svobodnou společnost,“ uvedla Severoatlantická rada, tedy nejvyšší orgán NATO. „Nekalé kybernetické aktivity cílící na Německo a Česko podtrhují, že o kyberprostor se neustále bojuje. Aktéři představující kybernetické hrozby se neustále snaží alianci destabilizovat,“ pokračuje vyjádření.

NATO i EU ve svých reakcích uvádí, že skupina APT28 v minulosti cílila také na instituce či podniky v jejich dalších členských zemích, včetně Slovenska a Polska. Skupina je podle západních zpravodajců napojená na ruskou vojenskou rozvědku GRU, jíž Spojené státy připisují i snahy o ovlivnění prezidentských voleb v roce 2016.

„EU tyto nekalé postupy nebude tolerovat… EU je odhodlána využít celou škálu opatření, aby odvrátila, odstrašila a odpověděla na ruské nekalé chování v kyberprostoru,“ uvedl Borrell.

Ve vlastním prohlášení odsoudila kyberútoky také britská vláda, podle níž jsou nové incidenty spojované s APT28 pokračováním „známého vzorce chování ruských zpravodajských složek s cílem podkopat demokratické procesy po celém světe“. „Dnešní prohlášení našich spojenců ukazují vytrvalost a závažnost nepřijatelného ruského chování v kyberprostoru,“ uvádí Londýn.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek