Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní akce zaměřené na nevěnování se řízení, rychlost a na řidiče taxislužby

PLZEŇSKÝ KRAJ – Dopravní policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje reagují na nepříznivý vývoj tragických dopravních nehod. Své kontroly zaměřují na nevěnování se řízení, neboť je to jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. 

Za první čtvrtletí jsme zaznamenali nárůst tragických dopravních nehod, při kterých vyhaslo již 13 lidských životů. Nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy, konkrétně nevěnování se řízení často v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí.

Z tohoto důvodu proběhla v pátek 26. dubna další dopravně bezpečnostní akce s důrazem na nevěnování se řízení a na dodržování rychlostních limitů. Dopravní policisté v Plzeňském kraji zkontrolovali celkem 248 vozidel a zjistili 101 přestupků. Nejčastěji řidiči nedodrželi stanovenou rychlost, a to ve 30 případech, kdy v obci porušilo rychlost 17 řidičů a mimo obec 13. Druhým nejčastěji zjištěným přestupkem (26 řidičů) bylo telefonování během jízdy. Dvanáct řidičů se nepřipoutalo bezpečnostním pásem a stejný počet řidičů vyjelo na naše silnici s vozidlem, které mělo špatný technický stav.

Ve stejný den v nočních hodinách dopravní policisté z Městského ředitelství policie Plzeň zrealizovali další kontrolní akci, při které se zaměřili na dodržování podmínek provozování taxislužby. Společně s policisty na kontrolu vyrazili také pracovníci z odboru dopravy Magistrátu města Plzně a zjištěné porušení si na místě hned přebírali. Policisté kontrolovali povinnosti právnických osob nebo fyzicky podnikajících osob provozujících silniční dopravu, povinnosti řidičů taxislužby, řádné označení vozidel taxislužby a také na vybavení vozidel taxislužby předepsanými náležitostmi.

Policisté zastavili ke kontrole celkem 22 vozidel taxislužby a zjistili u nich 14 přestupků v oblasti provozování taxislužby. V devíti případech předali porušení dopravce k projednání správnímu orgánu a v pěti případech přestupek vyřešili příkazem na místě za porušení v oblasti provozování taxislužby. Někteří řidiči vykonávali svou činnost bez řádně ověřeného taxametru a v dalších případech neměli řidiči taxi u sebe doklad o oprávnění k podnikání, neměli řádně vyplněný záznam o přepravě nebo měli chybně umístěný průkaz řidiče taxislužby.

por. Ing. Eva Červenková
29. dubna 2024

Odkazy do noveho okna

1 1.jpg DBA řízení a taxi

1 1.jpg DBA řízení a taxi 

Detailní náhled

2 2.jpg DBA řízení a taxi

2 2.jpg DBA řízení a taxi 

Detailní náhled

3 3.jpg DBA řízení a taxi

3 3.jpg DBA řízení a taxi 

Detailní náhled

4 4.jpg DBA řízení a taxi

4 4.jpg DBA řízení a taxi 

Detailní náhled

5 5.jpg DBA řízení a taxi

5 5.jpg DBA řízení a taxi 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem