Maďarské předsednictví v EU se bude zabývat migrací, rozšířením EU a energetikou

Maďarské předsednictví v Radě Evropské unie, které Budapešť čeká ve druhém pololetí letošního roku, se soustředí na boj s ilegální migrací, na rozšíření EU o země západního Balkánu a na energetickou bezpečnost. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským to řekl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Pokud jde o ilegální migraci, střední Evropa podle maďarského ministra bezprostředně zjistila, jaké dramatické důsledky má. Szijjártó v této souvislosti ocenil spolupráci s českými, slovenskými i polskými policisty. Zapotřebí je podle něj společné úsilí premiérů čtyř zemí – Maďarska, Polska, Slovenska a Česka.

S ohledem na rozšíření unie o státy západního Balkánu považuje Szijjártó za nedůstojné, že kandidátské země v průměru téměř 15 let čekají na členství v bloku. Maďarsko podle něj připravilo „jízdní řád“, jak přijetí docílit. Lipavský tuto prioritu maďarského předsednictví ocenil.

Česko i Maďarsko jsou zeměmi, které využívají jadernou energii a potřebují ji k posílení konkurenceschopnosti svých ekonomik, míní maďarský ministr. Jadernou energii označil za bezpečnou, šetřící životní prostředí a produkující levnou elektřinu. Budapešť podle něj doufá ve spolupráci firem obou zemí v této oblasti, ale také v obranném průmyslu či dopravě.

Vzájemný obchod podle Lipavského dosáhl v loňském roce hodnoty 13,4 miliardy eur (337 miliard korun) a stále roste.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek