Olomouc bude mít u příležitosti výročí vstupu ČR do EU svojí eurobankovku

První sběratelská eurobankovka s motivem Olomouce bude vydána 1. května u příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Eurobankovku s nulovou hodnotou bude zdobit pohled na Horní náměstí se Sloupem Nejsvětější Trojice a budovou radnice. K dostání bude v Informačním centru Olomouc za 100 korun. ČTK to sdělila Jana Doleželová z tiskového oddělení radnice. Město 20. výročí vstupu ČR do EU v nadcházejících týdnech oslaví koncerty, filmy, workshopy a diskusemi. Budova radnice bude na přelomu dubna a května nasvícena modrou barvou, která EU symbolizuje.

„Koncept eurobankovek existuje v Evropě od roku 2015. Od roku 2018 se k němu aktivně připojují i některá města a významné turistické cíle v ČR,“ uvedla Doleželová. Sběratelské eurobankovky mají podle ní podpořit turistický ruch v evropských zemích a zvýšit povědomí o zajímavých místech napříč Evropou. „Současně se však tyto originální suvenýry rychle staly vyhledávanými sběratelskými předměty, neboť každý kus je unikátní díky číslování,“ podotkla Doleželová.

Eurobankovky jsou vyráběny ve Francii z bavlněného papíru používaného při výrobě skutečných bankovek a obsahují některé ochranné prvky jako pravé bankovky. Zadní strana sběratelských bankovek je jednotná a připomíná nejvýznamnější evropské památky. Prodej olomouckých eurobankovek bude regulován podle jejich pořadových čísel. Například v případě bankovek s čísly od 1 do 100 si lidé budou moci koupit pouze jednu. U bankovek s čísly 101 až 1000 si jeden člověk může koupit deset bankovek.

Program oslav 20. výročí vstupu ČR do EU uvede ve středu 1. května slavnostní koncert Moravské filharmonie v olomoucké Redutě, kde zazní známé taneční rytmy skladatelů pocházejících z členských států EU. Na programu je například předehra Prodané nevěsty Bedřicha Smetany, Slovanský tanec Antonína Dvořáka, Rumunské tance Bély Bartóka, polonéza z filmu Pan Tadeusz Wojciecha Kilara nebo předehra k opeře Italka v Alžíru Gioacchina Rossiniho.

Od pátku 3. května do čtvrtka 9. května se téma Evropy dostane také do kina Metropol, které připravuje přehlídku evropské kinematografie. V úterý 7. května ožije oslavami náměstí Republiky, kde budou připraveny koncerty pouličních umělců, výstava Opráski sčeskí historje i prezentace dvacítky organizací spolupracujících s Eurocentrem EUROPE DIRECT Olomouc. „Workshopy, debaty, kvízy a zábavné soutěže lidem přiblíží aktuální programy, iniciativy organizací i konkrétní podobu spolupráce, kterou nabízejí,“ podotkla Doleželová. Na nedalekém Biskupském náměstí a ve Zbrojnici bude večer uspořádán studentský Majáles.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek