Podnikatelská aktivita v eurozóně se v březnu vrátila k růstu

Podnikatelská aktivita v eurozóně v březnu poprvé za deset měsíců rostla, protože oživení v sektoru služeb převážilo nad prohlubujícím se útlumem ve zpracovatelském průmyslu. Vyplývá to podle agentury Reuters z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost S&P Global.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který sleduje aktivitu v průmyslu i ve službách a který je považován za spolehlivý indikátor celkové ekonomické situace, se v březnu zvýšil na 50,3 bodu z únorových 49,2 bodu. Poprvé od loňského května se tak dostal nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Podle dříve zveřejněných předběžných výsledků činila březnová hodnota indexu pouze 49,9 bodu.

„Konečně nějaká dobrá zpráva,“ uvedl ke konečným výsledkům ekonom Cyrus de la Rubia ze společnosti Hamburg Commercial Bank (HCOB). „Sektor služeb v eurozóně postupně získává pevnou půdu po nohama,“ dodal.

Dílčí index aktivity v sektoru služeb v březnu vzrostl na 51,5 bodu z únorových 50,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského června. Index aktivity ve zpracovatelském sektoru nicméně klesl na 46,1 bodu z únorových 46,5 bodu.

Evropská komise v únoru zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 0,8 procenta, do té doby počítala s růstem o 1,2 procenta. Na příští rok očekává v zemích používajících euro zrychlení hospodářského růstu na 1,5 procenta.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek