Chystané cyklotrasy pro horská kola mezi Saskem a Českem získají podporu EU

Připravovaný přeshraniční park pro horská kola mezi saskými městy Sebnitz a Neustadt a českou Dolní Poustevnou získá 2,8 milionu eur z unijního programu Interreg Česko – Sasko. Uvedlo to saské ministerstvo turistického ruchu, které zařazení projektu za 3,6 milionu eur do programu podpořilo a které si od tohoto kroku slibuje širší turistickou nabídku v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko.

„Tento vzorový projekt rozšíří nabídku turistiky pro horská kola v Sasku a bude lákadlem i daleko za zapojenými saskými a českými obcemi a za hranicemi Svobodného státu Sasko,“ uvedla saská ministryně turistického ruchu Barbara Klepschová. Dodala, že zařazení chystaného parku pro horská kola s názvem Borderland Trails do programu Interreg je klíčovým krokem pro jeho vybudování.

Na česko-saském pomezí vznikne 15 přeshraničních trailů, tedy cyklistických tras vyhrazených pro horská kola. V plánu je jejich napojení na stávající cyklotrasy ze Sebnitz a Dolní Poustevny a také na mezinárodní cyklistickou Labskou stezku. Nové traily dostanou dvojjazyčné značení v češtině a němčině.

Saské ministerstvo turistického ruchu k projektu uvedlo, že na něj budou navázány další veřejné akce a že příhraniční region díky němu přiláká nové turisty.

Příslušné memorandum o vzniku nové zážitkové oblasti s cyklotrasami, ale i naučnými a turistickými stezkami podepsali zástupci Sebnitz, Neustadtu a Dolní Poustevny už v září 2022. Oblast vyčleněná pro turistický rozvoj zahrnuje asi 700 hektarů lesa i volné krajiny.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek