Francouzský Senát odmítl ratifikovat obchodní dohodu mezi EU a Kanadou

Francouzský Senát se dnes postavil proti ratifikaci dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou, která je označována zkratkou CETA. Informovala o tom stanice BFM TV, podle které senátoři zamítli část návrhu zákona týkající se této dohody poměrem 211 ku 44 hlasům.

Tato dohoda o volném obchodu vstoupila částečně v platnost v roce 2017. Její plné uplatňování a konečné přijetí je však podmíněné ratifikací parlamenty jednotlivých členských států EU. Česko ji ratifikovalo hned v roce 2017. CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou.

Dohoda byla v roce 2019 těsně schválena francouzským Národním shromážděním. Vláda ji však nikdy nepředložila Senátu, kde dominuje pravicová opozice, a kde je prezidentský tábor v menšině. Hlasování o ratifikaci nyní iniciovali komunističtí senátoři, kteří upozornili na to, že předložení záležitosti horní komoře parlamentu je nezbytný krok v procesu schválení.

Parlamentní procedura nyní předpokládá vrácení návrhu zákona o ratifikaci Národnímu shromáždění k dalšímu hlasování, které by mohlo riskantní být pro vládu, která v něm nemá absolutní většinu, podotkl deník Le Monde.

Pokud se však francouzský parlament rozhodne smlouvu neratifikovat, zpochybní to její prozatímní uplatňování v celé EU za předpokladu, že francouzská vláda takové rozhodnutí oznámí Bruselu. V současné době ratifikační proces neukončilo deset členských států a pouze jeden ji odmítl: Kypr. Nikósie však své odmítnutí nikdy oficiálně neoznámila, což znamená, že dohoda může být nadále uplatňována.

Dnešní odmítnutí zákona se uskutečnilo díky alianci levicové a pravicové opozice, což vyvolalo zděšení vlády, která dohodu obhajovala, podotkla agentura AFP. Hlasování se podle ní odehrálo v mimořádně napjaté atmosféře.

Dohoda CETA byla silně kritizována zejména chovateli dobytka. Ti se obávají masivního dovozu kanadského hovězího masa za mnohem nižší cenu než jejich vlastní a s méně přísnými zdravotními předpisy, než jaké platí pro ně.

Ke kritice dohody ve Francii nyní silně přispěly zemědělské protesty, které zemi zasáhly zhruba od začátku roku, a to i kvůli dohodám o volném obchodu, které EU uzavírá s třetími stranami. Roli hrály také nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu a související politické kampaně.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek