Dne 23. listopadu 2023 se od 9 hodin na Ministerstvu průmyslu a obchodu v budově Na Františku 32  bude konat konference k obchodním a investičním příležitostem v Jihoafrické republice. Akce je koordinována ve spolupráci s Velvyslanectvím Jihoafrické republiky v hybridní formě. Vystoupí na ní zástupci Velvyslanectví Jihoafrické republiky, Hospodářské komory ČR, Jihoafricko-české obchodní a průmyslové komory a Invest SA.

InvestSA je nejvýznamnější jihoafrická agentura na podporu investic a klíčovou součástí jihoafrického ministerstva obchodu, průmyslu a hospodářské soutěže. Prostřednictvím specializovaného týmu odborníků na investice světové úrovně hraje InvestSA klíčovou roli při získávání a generování investic do Jihoafrické republiky a jejich udržení. Konkrétně se jedná o příležitosti v těchto sektorech hospodářství: automobilový průmysl, těžební, důlní a ropný průmysl, energetický průmysl, digitální ekonomika a ICT, potravinářství, agrobusiness, spotřební průmysl, dopravní a zdravotnický průmysl.

Jihoafrická republika je nejvyspělejší ekonomikou subsaharské Afriky, která se opírá o bohatství přírodních zdrojů a diverzifikovanou průmyslovou základnu. Je největším obchodním partnerem ČR na africkém kontinentu a ČR je zároveň významným odbytištěm jihoafrického zboží v Evropě. Od roku 2019 se do bilance obchodní výměny s ČR začalo významně promítat uplatňování Dohody o hospodářském partnerství mezi EU a Jihoafrickým rozvojovým společenstvím EU-SADC EPA, v jejímž rámci je postupně odstraňována drtivá většina celních tarifů. V roce 2022 dosáhl obrat zahraničního obchodu s Jihoafrickou republikou 1,5 mld. USD z toho náš vývoz 590 mil. USD.

Registrace bude probíhat od 8:40 hodin.

Účast na akci je bezplatná, občerstvení zajištěno. V případě dotazů se obracejte na e-mail heverlova@mpo.cz.