Přejít na hlavní obsah

ETUR 2023: MUNI představila rozmanitý program

Masarykova univerzita se letos poprvé připojila k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje. Pořádala festivaly, přednášky, výstavy, komunitní akce, burzy a bazary, otevírala areál a také oceňovala studenty.

Nabídku veganských zákusků v menzách MUNI studenti přivítali.

Jedna z významných částí programu ETUR 2023 na MUNI se odehrála v univerzitních menzách. V sedmi pracovních dnech – od 18. do 26. září – představily menzy všechny aspekty udržitelnosti, například sezónnost, regionálnost, odpady i osvětu. Zaměřily se na propagaci aplikace Webkredit, která má ambice minimalizovat plýtvání jídlem, sestavily Patero odpovědného strávníka a hlavně: obrátily poměr vegetariánských/veganských a masových jídel v nabídce. „Zapojení do celoevropské iniciativy v pilotním ročníku posloužilo k získání cenné zpětné vazby nejen na úrovni interakce se strávníky, ale také pro účely identifikace vnitřních procesů pro efektivní monitoring zařazování principů udržitelného rozvoje,“ uvedl vedoucí Provozu stravovacích služeb SKM Tomáš Kala.

Cesta k udržitelnému stravování tak na MUNI nekončí. Na ETUR jídelníček volně navázala sezónní nabídka „Dýňobraní“ a výstupy z průběhu ETUR 2023 budou zvažovány v rámci optimalizace nabídky menz MUNI v budoucnu. „Jídla ze speciálního ETUR jídelníčku, která podle statistiky odebraných porcí vyšla jako nejúspěšnější, budou zařazena do stálé nabídky menz. Bude také pokračovat zohledňování specifických odlišností a poptávky na jednotlivých provozech menz, které se potvrdily,“ dodal Tomáš Kala s tím, že výzvou zůstává nalezení klíče k motivaci strávníků objednávat jídlo prostřednictvím aplikace WebKredit/MobilKredit v souladu se zefektivněním přípravy jídel a minimalizací vznikajícího odpadu.

S velkým ohlasem studentů se v programu ETUR 2023 setkal nejstarší mezinárodní filmový festival s tematikou životního prostředí v Evropě EKOFILM, jehož spolupořadatelem byla fakulta sociálních studií, ale také například burzy knih a učebnic, které se uskutečnily na farmaceutické, ekonomicko-správní a fakultě sportovních studií, rektorátu a v univerzitním kampusu v Bohunicích.

Zajímavými akcemi bylo představení rekonstruovaného Sportovního areálu Veslařská, výstava 40 let RECETOX i přednášky odborníků Jiřího Marka a Martina Dvořáka z Ústavu výpočetní techniky na téma Jak může udržitelnost v digitalizaci šetřit čas a peníze a Jak využít data pro vynikající univerzitní práci.

Do aktivit udržitelného rozvoje patřilo v kategorii společenská odpovědnost také setkání děkana lékařské fakulty se studenty programu Zdravotnické záchranářství a jejich ocenění za zásah při mimořádné události nehody na D2.

„Přestože Masarykova univerzita deklarovala svoji účast v Evropském týdnu udržitelného rozvoje jako pilotní, rozmanitost pořádaných akcí na fakultách i pracovištích MUNI byla veliká. Ukazuje to na jasný cíl: dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme,“ uvedla prorektorka pro personální politiku, celoživotní vzdělávání a udržitelnost Monika Jandová.

Letošní ročník Evropského týdne udržitelného rozvoje se konal v termínu od 20. do 26. září 2023. Nicméně aby časové rozmezí nebylo příliš krátké a striktně ohraničené, do ETURu bylo možné registrovat všechny akce z jakékoli oblasti udržitelného rozvoje, ať už z životního prostředí, ekonomiky nebo sociální oblasti, které spadaly do období od 18. září do 8. října 2023. Ministerstvo životního prostředí ČR, které v Česku ETUR pořádá, se snažilo motivovat k účasti co nejvíce lidí. A to nejen, aby akce navštívili, ale zejména aby se chopili iniciativy a akce pořádali. Masarykova univerzita se týdne poprvé účastnila i díky projektu UNILEAD II, který v otázkách udržitelného rozvoje propojuje české vysoké školy.

Hlavní novinky