Jan Berka (Roklen24)
Úrokové sazby  |  08.06.2023 09:09:32

Připomínka, že úrokové sazby ještě nemusí být na svém vrcholu

Připomínka, že úrokové sazby ještě nemusí být na svém vrcholu

09:09 8. června 2023

Klíčové body

  • Kanadská centrální banka po pěti měsících zvýšila sazby, trh čekal stabilitu.
  • Tržní výhled čeká další navýšení úroků, což je podporou pro kanadský dolar.
  • Zvýšení australských a kanadských úroků posílilo spekulace o vyšších sazbách Fedu.
Zdroj: Depositphotos

Nejprve australská a poté kanadská centrální banka. Obě tyto instituce nám v tomto týdnu připomněly, že současné úrovně úrokových sazeb ve vyspělých ekonomikách nemusí být konečné. Měnové autority jsou přitom ochotny obětovat část ekonomického růstu, aby dosáhly svého primárního cíle. A tím je cenová stabilita.

Hlavním důvodem trhem neočekávaného zvýšení australských sazeb byla zvýšená rizika vyšší inflace oproti prognóze. Vyšší inflace po delší dobu byla i argumentem kanadské centrální banky. Ta včera zvýšila hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu, zatímco trh čekal stabilitu. Poslední navýšení sazby přitom Bank of Canada doručila v lednu, kdy rovněž zmínila zahájení úrokové pauzy. Aktuálně se tak kanadské úroky dostaly na 4,75 %, přičemž tržní výhled pracuje s možností dalšího navýšení do konce třetího kvartálu. Přehodnocení vzhůru je pozitivem pro kanadský dolar.

Kanadská centrální banka, stejně jako australská, zmínila i napjatý trh práce. Kanadská ekonomika má za sebou nad očekávání silný první kvartál, který potvrdil perzistentnost agregátní poptávky. Byť jde v podstatě o zastaralá čísla, centrální banka čeká, že budou základem pro pokračující trend silnější ekonomické aktivity oproti původní predikci.

U inflace kanadská měnová autorita zmiňuje nečekaný nárůst cen zboží, u služeb pak poukazuje na trvale zvýšené ceny spojené se stavem trhu práce. Tempo růstu cen v létě sice klesne k 3 %, s ohledem na zakořeněnou jádrovou inflaci ale existuje riziko dlouhodobého „zamrznutí“ nad 2 %, tedy riziko vyšší inflace po delší dobu.

Bank of Canada na základě výše zmíněného usoudila, že sazby stále nejsou na dostatečně restriktivních úrovních, proto je potřeba navýšení. Centrální banka vypustila zmínku o „připravenosti zvýšit sazby v případě potřeby“ a přidala na konkrétnosti, a to, že „bude dále vyhodnocovat, zda silnější poptávka, inflační očekávání, růst mezd a cenové chování podniků bude odpovídat dosažení inflačního cíle“. Tím nám v podstatě napověděla, které proměnné máme při dalším měnověpolitickém vývoji sledovat.

Pokud bychom ze všech zmíněných proměnných měli ukázat na ty, které jsou společné pro australskou, kanadskou a americkou ekonomiku, bude to nad očekávání silnější ekonomická aktivita v prvním čtvrtletí, trvale napjatý trh práce a riziko zakořenění jádrové inflace. Z širšího pohledu můžeme namítnout, že vývoj jádrových cen (např. klesající trend jádrové inflace a indexu výdajů na osobní spotřebu) i trhu práce (např. slabší mzdy, kratší odpracované hodiny) má v posledních měsících aspekty jistého zlepšení. Otázkou zůstává, zda jsou pro Fed dostatečné k udržení sazeb na aktuální úrovni 5-5,25 %.

Fed doposud pracoval s tím, že mu v utahování podmínek financování pomůže zejména bankovní sektor. V jeho případě sice došlo na zpřísnění podmínek poskytování úvěrů a úvěrová činnost zpomalila, další posun směrem k utažení je však pomalý. Sektor průmyslu pak vykazuje signály recese, u služeb pozorujeme zpomalení, avšak ne tak silné jako v prvním případě. Na základě toho by Fed mohl vyhodnotit současnou situaci jako vhodnou pro stabilitu sazeb, přičemž rétoricky by další zvýšení nemělo být vyloučeno. Zde by mohla efektivně zafungovat aktualizovaná prognóza s výhledem vrcholu sazeb v cyklu. Pokud by tzv. dot plot graf ukázal vyšší terminální sazbu v letošním roce, tedy nad současných 5,1 %, trh by to patrně vzal jako signál směrem ke zvýšení úroků, např. už v červenci, na který se tržní výhled soustředí již teď. Je však potřeba připomenout, že dot plot graf není nic zavazujícího.

Ještě před červnovým zasedáním Fedu, které je naplánované na příští středu, bude zveřejněna americká inflace za květen. V tuto chvíli předpokládáme, že Fed ponechá sazby beze změny. Zlom by mohla přinést jedině nad očekávání výrazně vyšší inflační čísla. Pravděpodobnost zvýšení sazeb na některém dalším zasedání je ale podle nás nenulová. Vše však určí až data.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0709 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,00 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0665 do 1,0767 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,65 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,08 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,55 ž 23,71 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,92 do 22,16 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688