Úvodní stránka

Právní oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu, interní právníci a právní služby poskytované externími advokátními kancelářemi

Publikováno:
2.6.2023
Autor:
odbor 32100

Předmětem a účelem smlouvy bylo poskytování obecného právního poradenství a konzultací při přípravě a implementaci Národního plánu obnovy, který představuje plán reforem a investic České republiky.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 19. května 2023 na žádost, týkající se právního oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu, interních právníků a právních služeb poskytovaných externími advokátními kancelářemi


Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 4. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že smlouva s advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný, s. r. o., byla uzavřena na dobu určitou a částka k vyčerpání byla alokována na 517 500 Kč bez DPH. Částka byla vyčerpána v limitu smlouvy. Další prostředky, tj. nad rámec uzavřené smlouvy, nebyly shora uvedené advokátní kanceláři proplaceny.

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 5. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že předmětem a účelem smlouvy bylo poskytování obecného právního poradenství a konzultací při přípravě a implementaci Národního plánu obnovy, který představuje plán reforem a investic České republiky. Součástí plnění byla rovněž účast na jednáních zadavatele a poskytnutí dalších právních služeb, a to vše v přímém vztahu k Národnímu plánu obnovy. Z výše uvedeného je zřejmé, že se jedná o velmi specifické právní služby na vysoké úrovni odbornosti, které vyžadují aplikaci aktuálních předpisů EU. Proto bylo nutné využít renomované advokátní kanceláře s dlouholetou zkušeností v implementaci evropských fondů.

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 6. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný, s. r. o., byla vybrána na základě otevřeného zadávacího řízení v režimu veřejné zakázky malého rozsahu (do 2 mil. Kč bez DPH).

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 7. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že se jednalo o otevřenou veřejnou zakázku, do níž se mohl přihlásit předem neomezený okruh uchazečů z řad právních nebo advokátních kanceláří.

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 8. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že nabídku podalo 5 advokátních kanceláří, jejichž nabídkové ceny jsou poskytovány v uvedené tabulce. Zaslané nabídky byly hodnoceny v souladu se zadávací dokumentací, a to dle jejich ekonomické výhodnosti na základě nejnižší celkové nabídkové ceny v Kč bez DPH. Zadavatel hodnotil celkovou nabídkovou cenu za předpokládaných 750 člověkohodin poskytovaných právních služeb v Kč bez DPH. Vybrána byla advokátní společnost s nejnižší nabídkovou cenou v Kč bez DPH.

Tabulka – Přehled nabídek podaných v rámci veřejné zakázky malého rozsahu

Firma

Nabídková cena v Kč

Advokátní kancelář CHRENEK, KOTRBA, spol. s r. o.

1 387 500

PELIKÁN KROFTA KOHOUTEK advokátní kancelář, s. r. o.

   712 500

CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, s. r. o., advokátní kancelář

   517 500

BRODEC & PARTNERS, s. r. o., advokátní kancelář

1 387 500

HAVEL & PARTNERS, s. r. o., advokátní kancelář

975 000

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 9. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný, s. r. o., nejlépe vyhověla stanoveným kritériím, tj. nabídka měla nejnižší nabídkovou cenu v Kč bez DPH.