České technologie pro maďarská města a obce

České technologie pro maďarská města a obce

02.06.2023 / 13:38 | Aktualizováno: 02.06.2023 / 17:54

Ač se to na první pohled možná nezdá, zajímavým obchodním partnerem pro české firmy mohou být i maďarská města a obce - jakožto specifický segment stojící mimo klasické dělení B2B či B2G. Některá velká města mají i ambiciózní plány, např. města Budapešť, Miskolc a Pécs byla vybrána Evropskou komisí mezi 100 evropských měst, která dostanou evropské prostředky na to, aby se do roku 2030 stala klimaticky neutrálními a chytrými městy (za ČR bylo vybráno město Liberec). Příležitosti se však nacházejí nejen ve velkých městech, ale i v menších obcích.

V maďarských městech lze již nyní narazit např. na městský mobiliář české firmy mmcité, která svými produkty vybavila i maďarská ikonická místa jako je náměstí Lajose Kossutha před budovou maďarského parlamentu. Úspěšná je v tomto směru i firma Moram CZ, která dodává do více než 100 maďarských obcí komunální technologie pro opravu silničního povrchu či likvidaci plevele.

V maďarských městech lze v prostředcích městské hromadné dopravy narazit na validátory karet a označovače jízdenek od české firmy Mikroelektronika, přičemž jen v Budapešti těchto označovačů funguje přes pět tisíc. Na české technologie lze narazit i v některých městských termálních lázních, kam dodala své protiskluzové a ochranné nátěry firma HF Servis. Maďarským municipalitám dodává např. i výrobce technologií na čištění a zadržování vody česká firma Asio. Parkoviště u bývalého královského paláce ve městě Visegrád, v jehož podzemí byla v roce 1991 podepsána Visegrádská deklarace, pak zdobí chytrý informační altánek dodaný českou exportní aliancí Prvky pro smart city.

To, že na expanzi na maďarský komunální trh není nikdy pozdě, ukazuje příklad české firmy Munipolis. Ač tato firma, nabízející chytrou digitální platformu pro komunikaci municipalit s jejich obyvateli, vstoupila na maďarský trh až v říjnu 2022, tak již nyní má mezi maďarskými městy a obcemi téměř sto zákazníků.

S cílem podpořit české firmy, zajímající se zejm. o maďarský komunální trh, uspořádalo velvyslanectví České republiky v Budapešti společně se zahraniční kanceláří CzechTrade v Budapešti a ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Brno a maďarským Národním svazem municipalit (TÖOSZ ) proexportní akci s názvem City For The Future Budapest 2023 – CEE Expo & B2B Fórum pro udržitelný a chytrý rozvoj měst a obcí.

Cílem akce bylo umožnit osobní kontakt firem nabízejících komunální technologie se zástupci maďarských municipalit a relevantních maďarských společností. V prostorách budapešťského výstaviště se tak v rámci prezentačních stánků představilo 16 českých firem, doplněných o vystavovatele z Maďarska, Slovenska a Rumunska. Na okraj akce proběhl každoroční sněm delegátů maďarského Národního svazu municipalit, což na akci přivedlo celou řadu starostů z maďarských regionů. Kromě těchto delegátů z regionu se však akce zúčastnili i starostové, místostarostové a další představitelé maďarských velkých měst jako Debrecen, Pécs, Miskolc či Nyíregyháza a jednotlivých obvodů hlavního města Budapešť. Primátor hlavního města Budapešť Gergely Karácsony pak osobně zahájil networkingové setkání pro vystavovatele, které se uskutečnilo v předvečer akce v prostorách českého velvyslanectví. Velvyslanectví na okraj akce rovněž uspořádalo další ročník setkání primátorů a starostů českých a maďarských partnerských měst a obcí.

V rámci samotné akce probíhal i široký přednáškový program, který zahájil maďarský ministr pro regionální rozvoj Tibor Navracsics, jenž, stejně jako následně i náměstkyně maďarského ministra energetiky Zsófia Koncz, navštívil stánky českých firem. Na centrálním pódiu pak za českou stranu vystoupil např. generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal či v rámci mezinárodní panelu zástupci českých měst Praha, Brno a Olomouc. Prezentační stánek měla na akci i města Brno a Debrecen, vědeckotechnologický park Starobudínské univerzity ve městě Zsámbék a městská firma budapešťského pátého obvodu (centrum pešťské části města). Akce se za podpory ČR zúčastnil formou prezentačního stánku i zastupitelský úřad Ukrajiny v Budapešti, který zde prezentoval možnosti ekonomické spolupráce s ukrajinskými subjekty.

Akce byla podpořena projektem ekonomické diplomacie Velvyslanectví ČR v Budapešti, financovaném Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Firmy z Jihomoravského kraje byly podpořeny skrze projekt „Centrum mezinárodního obchodu“ města Brna. Budapešťská obchodní a průmyslová komora finančně podpořila účast svých dobrovolných členů. Hlavní sponzorem akce byla maďarská energetická společnost MVM.

Prezentační animaci s přehledem zúčastněných firem lze nalézt zde:

CityForTheFuture Budapest2023 - ExhibitorPresentation - YouTube

Petr Michálek: Velvyslanectví ČR v Budapešti

Galerie


CIFF 2023

1
2
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Zařazenopá 02.06.2023 17:06:00
ZdrojMZv ČR Budapest
Originálmzv.cz/budapest/cz/obchod_a_ekonomika/ceske_technologie_pro_madarska_mesta_a.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V