mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.06.2023 10:48:00

Český design zaujal na veletrhu Clerkenwell Design Week v Londýně

Český design zaujal na veletrhu Clerkenwell Design Week v Londýně

01.06.2023 / 18:34 | Aktualizováno: 06.06.2023 / 10:48

Ve dnech 23. - 25. května 2023 se v londýnské čtvrti Clerkenwell, která hostí největší koncentraci designérských firem a architektů na světě, konal mezinárodní veletrh Clerkenwell Design Week 2023 (CDW). Stánek "Made in Czechia" propagoval Českou republiku jako zemi, která kombinuje design, inovativní technologie, technologické dovednosti a řemeslné tradice. Pro Česko prvního ročníku se zúčastnilo šest firem, které reprezentují různé sektory českých kreativních průmyslů. Akce byla podpořena financováním z fondu na podporu ekonomické diplomacie PROPED.

Designové akce se zúčastnilo 6 českých firem, které kromě designu kladou důraz i na udržitelné metody výroby. Firma Lasvit reprezentovala tradici českého sklářství, boskovická firma LD Seating představila moderní nábytek do kanceláří i do společenských prostor. Dalšími prezentovanými produkty a technologiemi byl městský mobiliář firmy mmcité, systém transparentních střech Nebesys, dlaždice a nábytek z recyklovaného odpadu firmy Novavita a v neposlední řadě koupelnové systémy firmy Ravak. Visibilitu Česka zvedl i fakt, že jedním z hlavních sponzorů CDW byl Budweiser Budvar. Na podobu českého stánku se můžete podívat na videu firmy mmcité.

Veletrh Clerkenwell Design Week byl založen v roce 2009 a od té doby se zařadil mezi přední britské veletrhy designu a architektury, přičemž v roce 2020 získal prestižní britské ocenění v kategorii Best UK Tradeshow v kategorii 2 000 m² – 8 000 m². Veletrh se tradičně koná v květnu v londýnské čtvrti Clerkenwell. Čtvrť pro veletrh nebyla vybrána náhodně - Clerkenwell je domovem tisíců showroomů, designérů a architektů. Akce však není určena jen pro britské publikum, každý rok jej navštíví lidé z celého světa, a to jak z řad designerů a architektů, tak široké veřejnosti. Jozef Hupian, zástupce mmcité pro britský a irský trh, uvedl: "Účast na letošním Clerkenwellu pro nás byla přínosem a dobrým způsobem, jak se prezentovat architektům a širší veřejnosti. Zároveň to pro nás byla příležitost vidět nové trendy, získat nové kontakty, ale hlavně diskutovat se zajímavými lidmi, kteří na CDW dorazili. Originální designové kousky z portfolia mmcité definitivně zaujaly."

Konkrétně minulý rok se na veletrh přišlo podívat více než 30 000 návštěvníků, což je jen o zhruba 4 000 méně než před covidovou pandemií v roce 2019. Letos měli návštěvníci možnost prohlédnout si více než 500 různých expozic, stánků a showroomů, a zároveň se zúčastnit doprovodného programu, který zahrnoval přednášky a workshopy na různá témata. „CDW2023 byla fantastická příležitost k předvedení našich produktů. Bylo skvělé poznat tolik nových kontaktů a propagovat český design. Všechny tři dny veletrhu byly velmi nabité a zpětná vazba od architektů a interiérových designérů byla velmi pozitivní. Jako vždy u těchto typů akcí je proces vzájemného hodnocení velmi cenný a užitečný. Děkujeme velvyslanectví ČR v Londýně za veškerou pomoc a podporu před akcí a během ní. Těšíme se na příští rok!” uvedl ředitel pobočky firmy LD Seating ve Skotsku.

Velká Británie je pro české designové produkty perspektivním trhem - Británie patří ke světovým špičkám, pokud jde o trh tzv. kreativních průmyslů, přičemž v posledních letech rezonují odvětvím především témata spojená s ochranou životního prostředí či problematikou udržitelnosti. Odvětví navíc nejenže významně přispívá do britské ekonomiky (v roce 2021 přispěl sektor částkou 109 mld. GBP, 5,6 % z celkové HPH), ale také nabízí velké množství obchodních příležitostí pro místní i zahraniční firmy. V září 2022 sektor kreativních průmyslů vzrostl o 6,9 % ve srovnání se stejným měsícem v roce 2021. Růst britské ekonomiky jako celku byl přitom za stejné období jen 1,2 %. Očekává se, že kreativní průmysly coby klíčová součást postpandemického ekonomického oživení Spojeného království do roku 2025 vzrostou a vygenerují pro ekonomiku až 132,1 mld. GBP. Pokud jde o samotnou oblast designu, v roce 2019 přispěla do britské ekonomiky částkou 97,4 mld. GBP, 4,9 % z celkové HPH Spojeného království. Design je v britském byznysu vysoce ceněn a odhaduje se, že firmy za něj ročně utratí 33,5 mld. GBP.

Kateřina Zýková, stážistka, Velvyslanectví ČR v Londýně

Tamara Slate Glässner, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Londýně

Galerie


Clerkenwell Design Week 2023

Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023
Clerkenwell Design Week 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688