plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  02.06.2023 13:05:07

Podporu francouzským subjektům i akcím v Plzni přislíbil primátor, uvítá i zapojení firem do PPP projektů

Podporu francouzským subjektům i akcím v Plzni přislíbil primátor, uvítá i zapojení firem do PPP projektů

Podporu Francouzské alianci v Plzni, jež šíří francouzštinu a frankofonní kulturu mimo Francii a v současné době jich v ČR funguje šest, stejně tak oblíbenému festivalu Bonjour Plzeň, i případně zcela novým společným projektům slíbil primátor Plzně Roman Zarzycký, který ve středu 31. května na plzeňské radnici přivítal velvyslance Francie v České republice. J. E. Alexis Dutertre mu poděkoval a nastínil další oblasti, v nichž je možné spolupracovat, současně se zajímal o priority Plzně pro nejbližší roky.

Fotografie z přijetí: M. Pecuch

Fotografie z přijetí: M. Pecuch

„Pracujeme pro občany. Plzeň chceme jako chytré město, které podporuje preferenci veřejné dopravy, vybuduje nové trasy, rozvine tramvajové tratě, které dokáže v rámci základního vzdělávání reagovat na potřeby studentů pro střední školy, město, jež zajistí a podpoří dobré bydlení pro naše děti, zaštítí kvalitní sociální systémy a podobně. Do řady projektů, které už realizujeme, nebo připravujeme ke spuštění, dáváme miliony až desítky milionů eur,“ přiblížil Roman Zarzycký. Ten vnímá řadu společných průniků právě s francouzskou stranou, kdy například i francouzské firmy zaměstnávají významnou část Plzeňanů.

Fotografie z přijetí: M. Pecuch

Podle primátora to mohou být právě francouzské subjekty, jež by mohly s Plzní navázat spolupráci i v oblastech takzvaných PPP projektů neboli projektů, na nichž se podílí město a soukromý subjekt. „Takové projekty si umím představit v oblasti například veřejného osvětlení, dokovacích stanic na auta, tedy ve věci energetických úspor a elektromobility, kromě toho ale třeba i v případě domova se sociální péčí pro seniory. Aktuálně hledáme právě pro takový projekt investora, kdy město by poskytlo pozemek a soukromý investor objekt postavil,“ přiblížil primátor.

Fotografie z přijetí: M. Pecuch

Francouzská ekonomická přítomnost v regionu je významná. Nyní usilujeme o větší propojení spolupráce francouzských podniků s univerzitami. Chceme ukázat, jak podporujeme mobilitu, inovace, na podzim chystáme v tomto duchu akci v Plzni. Je důležité ukázat, že nejde o dva oddělené světy, ale světy propojené, a že to v realitě funguje,“ reagoval J. E. Alexis Dutertre, jehož na setkání doprovodila atašé pro vědu a výzkum Véronique Debord-Lazaro. V souvislosti s oblastí vzdělávání má Francie řadu programů mobility pro středoškoláky, a to pobytové na měsíc, rok i například na tři roky. „Chceme tak podporovat konkrétní spolupráci s konkrétními školami v ČR a ve Francii, princip multilingvismu je velmi důležitý, podporujeme výuku francouzštiny,“ dodal. Jako plzeňský příklad uvedl církevní gymnázium, kde má vzniknout takzvaná evropská sekce s výukou předmětů ve francouzském jazyce.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 2. 6. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688