Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.03.2023 10:09:35

Colt: Velmi silné Q4, překonání cíle, růst dividendy - Komentář k výsledkům hospodaření

Colt CZ dnes ráno představil velmi silné výsledky za čtvrté čtvrtletí, respektive za celý minulý rok. Za růstem je vyšší počet prodaných zbraní a konsolidace Coltu. Celoroční výsledky překonaly konsensus o 2,5 % na tržbách a o 6,2 % na zisku EBITDA, ale samotná kvartální čísla jsou na konsensem o téměř 9 % u tržeb a 24 % u EBITDA zisku. Navržená dividenda 30 CZK vzrostla v meziročním srovnání.

Ve čtvrtém čtvrtletí došlo k nárůstu prodaných zbraní o 11 % na 182 tis. ks. Na tomto růstu se podílely zejména dodávky pro Armádu ČR a dodávky v Kanadě. Na druhou stranu bylo patrné ochlazení poptávky v USA. Za celý rok 2022 došlo k nárůstu prodaných zbraní o 10,5 % na 693 tis. ks. Nicméně zlepšil se produkt mix, kdy výrazně narostl počet prodaných dlouhých zbraní (+17,6 % y/y). Hlavním trhem s výrazným náskokem před ostatními, přes patrný pokles poptávky, jsou Spojené státy s podílem 47,9 % (58,5 % v 2021) na celkových výnosech, následují ČR (13,2 %) zejména kvůli plnění kontraktu a Armádou ČR a Kanada (12,2 %) díky konsolidaci akvírovaného Coltu (od května 2021). Celoroční tržby vzrostly o vysokých +36,5 % na 14,6 mld. CZK. Za samotné Q4 byl růst +41,6 % na 4,4 mld., CZK. Upravená EBITDA je za Q4 1,0 mld. CZK, což znamená růst o +84 %, za celý rok dosáhla 3,4 mld. CZK (+55,2 % y/y). Hlavními důvody jsou zmíněný nárůst počtu prodaných zbraní a konsolidace Coltu. Na druhou stranu s tím souvisí nárůst spotřeby materiálu a ostatních provozních nákladů. Upravený čistý zisk za 2022 vzrostl na 2,3 mld. CZK vzhledem ke kladnému finančnímu výsledku. Za Q4 dosáhl upravený čistý zisk 820 mil. CZK.

Colt na zisku EBITDA překonal svoji celoroční projekci v rozmezí 3,0-3,3 mld. CZK. U tržeb je reportovaná hodnota na samotné horní hranici cíle 14,0-14,6 mld. CZK.

Dividenda: Management Coltu navrhuje vyplatit ze zisku roku 2022 dividendu ve výši 30 CZK po 25 CZK vyplacených v roce 2022. To odpovídá výplatnímu poměru 46,3 % a hrubému výnosu +5,1 %. To je nižší výplatní poměr ve srovnání s loňskou výplatou (72 %), nicméně v souladu s dividendovou politikou společnosti. V našich odhadech jsme očekávali podobnou distribuci jako vloni, a tedy vyšší dividendu na úrovni asi 35 CZK.

Celoroční cíle 2023: Vzhledem k Management představil tři scénáře: pesimistický, neutrální a optimistický (Ambice). Naše odhady (14,8 mld. CZK a 3,0 mld. CZK) odpovídají spíše pesimistické projekci.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688