Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  17.03.2023 14:59:04

Rozjel Fed nové QE, nebo ne?

Rozjel Fed nové QE, nebo ne?

14:59 17. března 2023
Zdroj: Depositphotos

Objevují se názory, že dodávka likvidity, kterou Fed aktuálně poskytuje americkým bankám, je kvantitativní uvolňování (QE), resp. nějaká jeho forma. Sám Fed uvádí, že program Bank Term Funding Program (BTFP) poskytuje půjčky. Samo o sobě platí, že půjčka není QE, jelikož QE je forma nákupu, forma swapu aktiv, konkrétně dluhopisu za likviditu.

V rámci BTFP se děje následující. Banka, která potřebuje likviditu, dojde za Fedem a požádá ho o půjčku. Jako kolaterál poskytne např. státní dluhopisy, které drží ve svém portfoliu. Fed bondy ocení podle jejich pořizovací ceny, nikoliv aktuální tržní (specifikum BTFP). Poté poskytne likviditu v hodnotě oceněných dluhopisů. Banka získá likviditu, k přesunu cenných papírů do Fedu nedochází. K tomu by došlo pouze tehdy, pokud by banka půjčku nebyla schopna splatit. Ostatně, to je podstata kolaterálu. Kolaterál se mimo jiné nepřeceňuje, od začátku do konce se řídíme pouze a jen pořizovací cenou.

Získaná půjčka navýší bance bilanci, stejně tak Fedu. Jakmile uběhne její splatnost, banka likviditu vrací + úrok. Tehdy se bance bilance sníží, stejně tak i Fedu. Sledujeme-li souhrnný ukazatel rezerv amerického bankovního sektoru, při poskytnutí půjčky vzrostou, jelikož ona konkrétní banka je součástí bankovního systému. Jakmile je půjčka splacena, rezervy klesnou, dokonce více, než původně narostly. Půjčka totiž není bezúročná.

Rozdíl oproti QE spočítá v tom, že jde cílený program, mohou jej využít pouze banky. QE jakožto nákup aktiv je plošný, prodávat mohou i nebankovní subjekty. Kdo chce Fedu prodat, prodá. QE funguje jako program doplnění snížení sazeb. Fed totiž snížením Fed Funds Rate ovlivní pouze krátký konec výnosové křivky. Střední část, potažmo delší, ovlivní až nákupy dluhopisů. Celkově tak dojde k poklesu výnosové křivky, a tím k uvolnění podmínek financování.

Fed skrze QE stahuje dluhopisy a snižuje duraci. Dluhopisy si nechává v bilanci a čeká, než dojdou do splatnosti. Dodatečná likvidita zůstává mezi bankami (ke snižování dochází až s QT). Existuje varianta QE, ke které loni v září přistoupila Bank of England. Rozbuškou byla situace na dluhopisovém trhu.

Kombinace zpřísňování měnové politiky a rozpočtového návrhu Liz Trussové vyvolala silný výprodej na dluhopisovém trhu. To byl problém zejména pro penzijní fondy, které v portfoliu držely přes úrokové swapy zajištěné dluhopisy delších splatností. Pokles jejich ceny si vyžádal dodatečný kolaterál, který musely fondy sehnat. Nabízel se prodej držených aktiv (mimo bondy), to by však mohlo znamenat další narušení celkové finanční stability. Bank of England se tak rozhodla zasáhnout intervenčním QE, které mělo za úkol stabilizovat trh dluhopisů a snížit jeho volatilitu. Opět šlo o plošné, nikoliv cílené, nákupy. Bank of England si nakoupené bondy nechala v portfoliu několik týdnů a poté je začala postupně rozprodávat.

Zdroj: Fed, Bloomberg, Reuters

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.03.2023Nové QE, nebo utahování úvěrového trhu? Patria (Patria Finance)
21.12.2017BIS varuje centrální banky, QE sice funguje, ale ne navěky Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.08.2016Nomura: Proč QE v USA „fungovalo“ a jinde ne Patria (Patria Finance)
14.03.2015Jak (ne)bude fungovat evropské QE Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688