army.cz (MO ČR)
Armáda  |  16.03.2023 09:25:03

Reakce na článek Armádní zakázce za 52 miliard hrozí krach. Švédové si diktují podmínky

Reakce na článek Armádní zakázce za 52 miliard hrozí krach. Švédové si diktují podmínkyDalší fotografie Další fotografie

16.3.2023

Reakce na článek Armádní zakázce za 52 miliard hrozí krach. Švédové si diktují podmínky

Autor: tiskové oddělení MO

14. března vydal server iDnes.cz článek s titulkem Armádní zakázce za 52 miliard hrozí krach. Švédové si diktují podmínky redaktora Františka Strnada. Článek je postavený na nepravdivých a zavádějících informacích, které navíc nerespektují ani vyjádření, která pan redaktor dostal z Ministerstva obrany.

Již v úvodu článku se píše, že:

„Ministerstvo obrany stále vybírá dodavatele pásových bojových vozidel pěchoty“

To není pravda, protože vláda již 20. července loňského roku pověřila ministryni obrany jednání se švédskou vládou o pořízení PBVP CV90 švédské společnosti BAE Systems. Ministerstvo obrany tedy dodavatele dávno vybralo, výběr schválila vláda a nyní se jedné o detailech kontraktu.

Redaktor Strnad dále text opakovaně konstruuje tak, jako by současná jednání byla pokračováním již zrušeného tendru na PBVP. To ovšem není pravda. Opakovaně bylo zástupci Ministerstva obrany vysvětlováno, že tendr byl zrušen a místo něj přišla přímá jednání se švédskou vládou. Šlo o suverénní rozhodnutí Vlády České republiky. Jinými slovy, odvolávat se na cokoli z minulého tendru nemá aktuálně smysl. Aktuální jednání na tendr ničím nenavazuje a žádné závazky z tendru nikomu neplynou.

Dále redaktor Strnad uvádí, že:

„konkrétní švédská nabídka s několikaměsíčním zpožděním dorazila na ministerstvo obrany v únoru“

Nabídka měla původně dorazit do konce ledna, tudíž v únoru těžko mohla dorazit se zpožděním několika měsíců. Nehledě na to, že redaktor Strnad na tuto svou otázku dostal od Ministerstva obrany tuto odpověď: „Švédská strana v průběhu ledna požádala o prodloužení lhůty pro podání nabídky, v čemž jsme jí vyšli vstříc. Nabídka pak dorazila na začátku února, což odpovídá naší dohodě.“ Tvrzení v článku je proto jednoduše lživé.

Článek dále uvádí, že: „Hlavní smlouva na dodávky by měla být uzavřena přímo s BAE a švédským Úřadem pro správu vojenského materiálu (FMV).“ Což má zřejmě podporovat tvrzení, že „v návrhu není dodržen režim vládavláda. Místo toho by měl vzniknout propletenec několika smluv, jejichž stranou má být vedle švédské vlády i firma BAE.“

Zde je třeba upřesnit, že FMV je součástí švédského státu a mandát k jednání musí dostat přímo od švédské vlády, tudíž švédskou vládu přímo reprezentuje. Mechanismus trojstranné dohody mezi Ministerstvem obrany ČR, FMV a společností BAE Systems Hägglunds AB byl opakovaně komunikován.

Další zavádějící a nepravdivé tvrzení je, že:

„To už Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předloni pokutoval 500 miliony korun za to, že napřímo pořídilo vrtulníky od americké společnosti Bell.“

Ani tato informace se nezakládá na pravdě. Ministerstvo pokutu nedostalo za přímé zadání vládě USA, ale za to, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnosti Leonardo.

Dále pan redaktor uvádí, že:

„Švédové v nové nabídce seškrtali vybavení za sedm miliard, které bylo v požadavcích ministerstva obrany.”

Co se týče aktuální nabídky ze švédské strany, tak nám nezbývá než trvat na tom, co bylo řečeno i panu redaktorovi, tj. „Vzhledem k probíhajícím jednáním a komplexnosti materiálu nebudeme o nabídce v tuto chvíli poskytovat bližší informace.“ Je totiž nemyslitelné, abychom v rámci jednání sdělovali protistraně své požadavky prostřednictvím médií. Nicméně už nyní lze sdělit, že informace o tom, že je v nabídce seškrtané vybavení za sedm miliard, se nezakládá na pravdě. Nic takového v nabídce švédské strany jednoduše není.

Závěrem:

Vzhledem k vyznění článku, který je založen na anonymních zdrojích a analyticích nejasné odbornosti, pro jistotu budeme postupovat s maximální transparentností a veškeré naše odpovědi poskytnuté k tomuto článku zveřejňujeme:

1. Obdrželo MO ČR nabídku na BVP od Švédského království?

Ano, ministerstvo již nabídku obdrželo a aktuálně se s ní seznamují členové vyjednávacího týmu.

2. Je pravda, že Švédsko nesplnilo lhůtu do 30. ledna a nabídka dorazila až v únoru?

Švédská strana v průběhu ledna požádala o prodloužení lhůty pro podání nabídky, v čemž jsme jí vyšli vstříc. Nabídka pak dorazila na začátku února, což odpovídá naší dohodě.

3. Je pravda, že Švédové odmítají přistoupit na požadovaný režim vláda-vláda a místo toho se bude klíčová smlouvy o dodávkách uzavírat se soukromou firmou BAE jako klíčovou smluvní stranou?

Půjde o trojstrannou dohodu mezi Ministerstvem obrany ČR, švédskou vládní vyzbrojovací agenturou FMV a společností BAE Systems Hägglunds AB. Tento postup byl opakovaně komunikován a nic se na něm nemění.

4. Je pravda, že švédská nabídka nedodržela pevně stanovenou cenu 51,684 mld. respektive že nabídla horší vybavení vozidel, než bylo požadováno?

Vzhledem k probíhajícím jednáním a komplexnosti materiálu nebudeme o nabídce v tuto chvíli poskytovat bližší informace.

5. Jak bude ministerstvo dále postupovat? Kdy předpokládá uzavření smlouvy se Švédským královstvím, resp. BAE?

Podpis smlouvy nadále očekáváme do konce letošního května.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688