pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  16.03.2023 13:39:14

Silnice z Křenova do Pohledů je opravená. Následovat bude další etapa. Celkové náklady na opravu 16,5 kilometrů silnice dosáhly 370 milionů korun včetně DPH.

Silnice z Křenova do Pohledů je opravená. Následovat bude další etapa

(16.3.2023)

Silnice II/366 v okrese Svitavy prochází v posledních letech velkou proměnou. Letos silničáři dokončí poslední etapu oprav, a to v úseku z obce Pohledy až ke křížení se silnicí I/43. Celkové náklady na opravu 16,5 kilometrů silnice dosáhnou 370 milionů korun včetně DPH. Pardubický kraj na všechny úseky využil finance z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace dosáhly v jednotlivých etapách 60 až 90 procent uznatelných nákladů.


Již v roce 2021 byla dokončena modernizace ze Zadního Arnoštova do Křenova za 60 milionů včetně DPH, v loňském roce byly dokončeny další tři etapy z Křenova až po konec obce Pohledy za 180 milionů včetně DPH. Na průtah Pohledy byly navíc instalovány takzvané chráničky pro zavedení 5G sítě. V letošním roce na svou realizaci čekají poslední dvě etapy od Pohledů přes Sklené až ke křižovatce se silnicí I/43 za 130 milionů včetně DPH.


V rámci modernizace posledních dvou etap se počítá s obnovou nefunkčního odvodnění komunikace, odfrézováním stávajících krytových vrstev vozovek a sanací spadlých krajů vozovky. K opravě se používají moderní metody včetně recyklace přímo na místě a vyztužení krajních částí vozovky, což má do budoucna zamezit problémům se spadlými krajnicemi. Samozřejmostí je i náhradní výsadba.


„Rekonstrukce vozovky spočívá v odfrézování stávajících krytových vrstev, sanaci krajů v celé délce úseku. Vozovky se v dobách minulých rozšiřovaly tak, že únosný je pouze původní vozovka a kraje jsou takzvaně na blátě, a z tohoto důvodu nám potom vznikají typické poruchy. Touto technologií ale problémům s krajnicemi do budoucna zamezíme,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš. Modernizovat se bude také odvodnění komunikace. Propustky a nefunkční odvodňovací zařízení s ukončenou životností se dočkají obnovy. Vyhovující propustky budou v rámci rekonstrukce vyčištěné.


Na modernizaci první etapy ze Zadního Arnoštova do Křenova o celkové délce 3,5 kilometru činila dotace z evropských fondů 90 procent, tři další etapy z Křenova až po konec obce pohledy byla dotace ve výši 60 procent a ve stejné výši je bude Pardubický kraj čerpat i na poslední úsek z Pohledů přes Skelné až ke křižovatce se silnicí I/43. Celkem bude ve všech etapách opraveno 16,5 kilometrů silnice II/366.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688