Znak Praha 15 (odkaz na titulní stránku) 

Městská část Praha 15 Horní Měcholupy - Hostivař - Oficiální web


 

 

Zápis z 1. jednání Poradního sboru seniorů Komise zdravotnictví a soc. věcí dne 27.2.2023

 

 
 
Přítomni: Slavata Oldřich, Toman Václav, Ing. Štědronský Václav, CSc., MVDr. Kuna Jiří, Mgr. Voříšková Jindra, Topolová Jana (přítomno 6 z 9 členů)

Stálý host: pan místostarosta Pešek Pavel

Omluveni: Šímová Marcela, Smečenský Jan, Hradecký Vladimír

Hosté: pan místostarosta Hájek David, pan předseda kontrolního výboru Ing. Frydrych Pavel

Pro hlasování přítomno 6 z 9


Program:

1.    Schválení programu jednání

Pan Slavata přivítal členy a předložil jim ke schválení program jednání.

Hlasování:  U1  ano: 6     
U1- 1/2023
Program jednání byl schválen.


2.    Představení členů Poradního sboru seniorů  

Došlo k představení jednotlivých členů Poradního sboru. Každý člen se představil sám. Nepřítomní členové byli představeni tajemnicí Poradního sboru.


3.    Působnost Poradního sboru seniorů

Pan místostarosta Pešek zhodnotil působnost Poradního sboru v minulém volebním období. Uvedl, že Poradní sbor byl přínosem, neboť přinášel důležité názory a náhledy seniorů na životní podmínky na Praze 15. Dále uvedl, že velký pokrok se uskutečnil na bezbariérovosti na Praze 15, kdy mnohé podněty vzešly právě z jednání Poradního sboru seniorů.


4. Připomínky, dotazy, nové náměty k jednání

Pan předseda Slavata uvedl, že by se v dalším volebním období mělo pokračovat v jednáních ve věci stavebních prací na Praze 15.
  • Jako první námět na jednání v dané věci uvedl, že by bylo dobré řešit nevyhovující spojovací cestu od prodejny Penny k sídlišti Boloňská. Cesta je velice nekvalitní a hrozí zde úraz.
    Odpověď: Pan místostarosta Pešek k danému uvedl, že o této věci bude nutné jednat s panem místostarostou Frauenterkou, který má v kompetenci oblast dopravy, prostředí pro život atd.)
  • Jako další námět uvedl pan předseda Slavata vandalismus na pouličním osvětlením. Na cestě od zdravotního střediska Boloňská k MHD Na Vartě narazil na otevřenou lampu, kdy byly obnaženy dráty el. vedení. Tato situace je velice nebezpečná především kvůli malým dětem.
    Vyřešeno: již v průběhu jednání Poradního sboru situaci vyřešil pan místostarosta Háje, který zadal podnět pro odstranění tohoto nedostatku a zároveň ke kontrole a údržbě všech ostatních lamp.
  • Paní Topolová vznesla dotaz na situaci odpadkových košů v Lesoparku u Hostivařské nádrže. Uvedla, že košů je zde nedostatek, spíše chybí úplně a ty co zde jsou, jsou zcela zaplněné. Odpadky se pak nachází všude po cestě.
    Odpověď: k tomto dotazu uvedl pan místostarosta Pešek, že Lesopark patří do správy Lesů Hl. m. Prahy a o této situaci již bylo zahájeno v minulosti jednání. Pan místostarosta Pešek přislíbil, že do příště zjistí, v jaké fázi se toto jednání nachází.
  • Paní Mgr. Voříšková vznesla dotaz, zda je v plánu oprava přístřešků na zastávkách MHD. Některé zastávky byly vyměněny za nové, ale spousta je jich ještě původních a jsou v dezolátním stavu.
    Odpověď: pan místostarosta Pešek uvedl, že staré přístřešky zastávek MHD se opravovat nebudou, všechny budou vyměněny za nové. Při výměně se postupuje dle časového harmonogramu.
  • Ve věci přístřešků zastávek MHD se dotázal pan předseda Slavata, zda se plánuje vybudování tohoto i na zastávce Holoubkovská (především ve směru Na Vartu). Místo se mu zdá značně frekventované a využívané.
    Odpověď: pan místostarosta Pešek uvedl, že vzhledem k tomu, jak úzký je zde chodník, se domnívá, že zde nebude možné přístřešek vybudovat.
  • Paní Topolová vznesla dotaz, zda by bylo možné jednat o vytvoření rozcestníků od zastávek MHD – např. aby byla značena cesta od zastávky MHD ke Klubu seniorů atd.
    Odpověď: pan místostarosta Pešek uvedl, že nějaké rozcestníky se na území Prahy 15 nachází, ale že se zkusí zamyslet, jak by se dala tato věc ještě lépe vyřešit.
  • Paní Topolová požádala o pomoc řešení nevyhovující situace v Klubu seniorů. Uvedla, že dveře Klubu seniorů slouží jako informační nástěnka a jsou celé polepené různými informacemi i od jiných společností, které sídlí na stejné adrese. Požádala, zda by bylo možné toto nějak řešit. Situaci potvrdil i pan předseda Slavata.
    Odpověď: pan místostarosta Pešek spolu s panem předsedou Slavatou navrhli, umístění informačních (vyměnitelných) cedulek vedle dveří. Pan místostarosta Pešek do příštího jednání Poradního sboru seniorů zjistí, jak je možné věc řešit.


5. Termín jednání Poradního sboru

Pan předseda Slavata sdělil, že Poradní sbor seniorů by se měl scházet 1x měsíčně. Bylo společně ujednáno, že se jednání budou konat v pondělí od 15:30 v zasedací místnosti – 7. patro (pokud bude k dispozici).

Další termín jednání Poradního sboru byl stanoven na 27. 3. 2023 od 15:30

Úkol: tajemnice Poradního sboru zajistí rezervaci zasedací místnosti v 7. patře na uvedený termín.


6. Různé

Pan místostarosta Pešek vznesl k Poradnímu sboru dotaz, zda se domnívají, zda by byl zájem o přednášky Policie ČR. Jedná se o ucelený blok přednášek od Policejní Akademie, kdy výstupem je získání certifikátu. Přednášky jsou zaměřené na různá témata (např. nástrahy a nebezpečí ve finančnictví, šmejdi a obrana před nimi, zneužívání nových technologií atd.) V rámci přednášek je možná i návštěva v Muzeu Policie ČR, operačního střediska či střediska psovodů.
  • Paní Topolová uvedla, že Klub seniorů také pořádá podobné přednášky, ale nejedná se o tento ucelený blok. Domnívá se, že by zájem byl. Přednášky by se mohly konat přímo v Klubu seniorů.
  • Pan MVDr. Kuna k danému uvedl, že se domnívá, že i obyvatelé DPS Janovská by měli zájem, ale pouze v případě, když se budou přednášky konat v DPS Janovská. Domnívá se, že jinam by obyvatelé nedocházeli.
Členové Poradního sboru se shodli na tom, že by o tento blok přednášek byl ze strany seniorů zájem. Bylo by dobré přednášky ale uskutečnit na 2 místech a to v Klubu seniorů a v DPS Janovská.
Pan místostarosta Pešek k danému uvedl, že zjistí další informace i možnost konání přednášek na dvou místech. Zjištěné informace následně poskytne.

  • Pan Toman vznesl dotaz, zda bude Praha 15 zvyšovat Daň z nemovitosti.
    Odpověď: pan místostarosta Pešek sdělil, že toto bohužel neví, ale zkusí k tomu zjistit víc informací a následně je předá.
  • Paní Topolová vznesla dotaz k zastávce MHD Boloňská – ve směru Na Vartu – nyní vytvořená provizorně (z důvodu stavby). Uvedla, že je zcela na nevyhovujícím místě, neboť z této zastávky je špatný přístup do prodejny Billa a je nevyhovující i z důvodu ostatních autobusových spojení. Dotázala se, zda by nebylo možné situaci nějak řešit, např. provizorním schodištěm, přemístěním atd.
    Odpověď: pan místostarosta Pešek uvedl, že by věc musela pravděpodobně řešit společnost Billa. Pro více informací se obrátí na pana místostarostu Frauenterku a pokusí se zjistit, zda by nešla tato situace nějak řešit. O výsledku bude následně Poradní sbor informovat.


zapsala: Mgr. Kateřina Karschová, DiS.

ověřil: Oldřich Slavata
 

Odkazy

 
Zodpovídá: KT OIT
Vytvořeno / změněno: 8.3.2023 / 8.3.2023

 

Kontakt

Městská část Praha 15
Boloňská 478/1
Praha 15 - Horní Měcholupy
109 00 Praha 111
Tel.: +420 281 003 111
E-mail: podatelna@praha15.cz

Podrobný kontakt


Sociální sítě

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Úřední hodiny

Kontakt (všechny odbory)
Pondělí: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Středa: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Osobní doklady, trvalý pobyt, voličské průkazy
Pondělí: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Úterý: 8:00 - 12:00
Středa: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Čtvrtek: 8:00 - 12:00

Doplňující informace

 
POZOR! Vyvolávací systém - vydávání lístků končí 15 minut před koncem úředních hodin, může být ukončeno i dříve, je-li  počet klientů požadujících službu vyšší než jsou časové a technické možnosti přepážky!
 

Ověřování listin a podpisů, CZECHPOINT
Pondělí: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Úterý: 8:00 - 12:00
Středa: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Čtvrtek: 8:00 - 12:00
Podatelna
Pondělí: 7:30 - 12:00, 13:00 - 18:00
Úterý: 7:30 - 12:00, 13:00 - 15:00
Středa: 7:30 - 12:00, 13:00 - 18:00
Čtvrtek: 7:30 - 12:00, 13:00 - 15:00
Pátek: 7:30 - 12:00, 13:00 - 14:00

Odběr novinek

Objednejte si bezplatné zasílání novinek do Vaší e-mailové schránky.

Informace o zpracování osobních údajů


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém