Kraj našel shodu s ochránci přírody. Neratovská alej se bude obnovovat na etapy

Kraj našel shodu s ochránci přírody. Neratovská alej se bude obnovovat na etapy

Kraj našel shodu s ochránci přírody. Neratovská alej se bude obnovovat na etapy
(1.3.2023)

Desítky let potrvá obnova neratovské aleje, která se nachází nedaleko Lázní Bohdaneč. Kraj, který spravuje silnici vedoucí alejí, a ochránci přírody došli ke shodě a našli způsob, jakým komunikaci opravit a obnovit stromořadí.

Neratovskou alejí vede úzká silnice, která je z obou stran lemována stromy. Ty jsou i stovky let staré. Kraj chce proto k rekonstrukci silnice a obnově stromořadí přistoupit citlivě. Kořeny stromů zvedají komunikaci a narušují také břehy Opatovického kanálu, významného středověkého vodního díla. „Při plánování rekonstrukce silnice a regenerace aleje jsme spolupracovali s odborníky z Mendelovy univerzity a s ochránci přírody. Společně jsme hledali nejlepší a nejcitlivější způsob, jakým situaci řešit. Obnova proto potrvá desítky let,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.


Celá akce je rozplánovaná na několik etap a alej se bude průběžně dosazovat novými stromy. Před samotným kácením tak dojde k výsadbě nového stromořadí dubů letních. „Ta se stane v budoucnu součástí stromořadí podél silnice. Silnice se v tomto místě bude posouvat, a to s ohledem na ochranu souběžného Opatovického kanálu. Z tohoto důvodu dojde k vykácení některých stávajících stromů u silnice. Proto je nanejvýš důležité pro nové stromy připravit co nejlepší podmínky,“ uvedl Kortyš.


V první etapě se pokácí stromy, u kterých dendrologický výzkum ukázal nejhorší stav. Regeneraci aleje připravuje Mendelova univerzita v Brně. „Silnice se posune dále od Opatovického kanálu, aby neničila tuto významnou památku. Odsunutí a rozšíření silnice bude podstatně bezpečnější pro chodce i motoristy,“ uvedl projektant Jiří Stránský z projekce dopravních staveb. Alejí prochází silnice III/0361. Celková délka je necelých 1,2 kilometru. V první etapě, která je rozdělena na dva úseky, se bude provádět rekonstrukce mezi sjezdem k Rybničnímu hospodářství po centrum obce Neratov. První úsek v délce 382 metrů vede od sjezdu k Rybničnímu hospodářství až po výhybnu u hospody U Čochtana. Bude tam provedena kompletní rekonstrukce včetně výměny zemin v podloží. „Kryt silnice bude z asfaltového betonu. Odvodnění silnice bude jednak do stávajícího silničního přikopu, který bude reprofilován, a jednak do okolní zeleně ke vsaku. Opravovat se budou také propustky,“ uvedl Michal Kortyš. Druhý úsek vede od výhybny u hospody U Čochtana po centrum obce Neratov a měří 796 metrů. V tomto úseku dojde k rekonstrukci krytové vrstvy s lokálními sanacemi pokleslých krajů vozovky.


Stávající křižovatka silnic II/211 a III/0361 z Lázní Bohdaneč do Neratova bude přestavěna na okružní křižovatku, která zvýší bezpečnost a plynulost silničního provozu. V současné době probíhá inženýrská činnost zvlášť na pozemní komunikaci a zvlášť na sadové úpravy. Z aktuálních informací vyplývá, že první etapa silnice by mohla být stavebně povolena do prázdnin letošního roku a vegetační úpravy přibližně do konce prázdnin letošního roku.


Zařazenost 01.03.2023 00:03:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/120067/kraj-nasel-shodu-s-ochranci-prirody-neratovska-alej-se-bude-obnov...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.