mpo.cz (MPO)
Dotace  |  15.02.2023 15:39:28

ČEPS získá dotaci na ztráty energie v přenosové soustavě a na zajištění systémových služeb


Vysoké ceny elektřiny se týkají jak zákazníků, tak provozovatelů distribuční a přenosové soustavy. Ti nakupují elektřinu na krytí ztrát v elektrizační soustavě, což by se mohlo promítnout v plně regulované ceně za přenos elektřiny v letošním roce. „Naším cílem je co nejvíce snížit riziko toho, aby se domácnostem a firmám zdražovaly energie. Proto stát společnosti ČEPS poskytne dotaci na krytí nákladů na ztráty elektřiny ve výši 7,2 miliardy korun a dotaci na zajištění systémových služeb pro rok 2023 ve výši 15,5 miliardy korun. Celkově se tedy jedná o 22,7 miliardy korun,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Na rozdíl od nákladů na ztráty elektřiny v distribučních soustavách, které jsou dobře odhadnutelné, není možné náklady na ztráty elektřiny v přenosové soustavě jednoduše odhadnout kvůli množství ztrát, které ovlivňuje i výsledný tranzit a export elektřiny,“ říká vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla s tím, že proto se při stanovení odhadu výše dotace na úhradu části nákladů na krytí technických ztrát v přenosové soustavě vyšlo z celkové alokace ponížené o dobře stanovitelné složky vztahující se k distribuci elektřiny.

Energetický regulační úřad (ERÚ) stanovil pro rok 2023 cenu služby přenosové soustavy a cenu služby distribuční soustavy na úrovni roku 2022, aby nedocházelo k negaci efektu zastropování obchodní části cen energií. Rovněž výše ceny za systémové služby byla stanovena ve shodné výši, jaká byla v roce 2022. ERÚ stanovil cenu za systémové služby poskytované provozovatelem přenosové soustavy ve výši 113,53 /MWh.

Očekává se, že celkové náklady na zajištění systémových služeb pro rok 2023 budou přibližně 20,8 miliardy korun. Tržbami z regulované ceny za systémové služby pro rok 2023 však bude pokryta pouze část nákladů ve výši 5,3 miliardy korun, což odpovídá úrovni nákladů na služby výkonové rovnováhy za roky 20192021. Zbývající část nákladů na pořízení systémových služeb (15,5 miliardy korun), která se bude odvíjet od mimořádné tržní situace na trhu s elektřinou je nutné pokrýt z prostředků státního rozpočtu tak, aby byla zachována konkurenceschopnost českého hospodářství i finanční stabilita společnosti ČEPS, která je na základě energetického zákona jediným a výlučným provozovatelem přenosové soustavy na území České republiky.

Stát vyplatí kompenzace i distributorům. „Konkrétně se jedná o 12,2 miliardy korun pro kompenzaci části nákladů na ztráty elektřiny v regionálních distribučních soustavách, 1,1 miliardy korun pro kompenzaci části nákladů na ztráty elektřiny v lokálních distribučních soustavách a na ztráty v plynárenských soustavách 2,1 miliardy korun,“ dodává Neděla.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688