mpo.cz (MPO)
Energie  |  13.02.2023 16:29:37

Více energetických poradců, kteří lidem poradí s úsporami. Nově zpracují i návrh energetických opatření


„V roce 2021 uskutečnila střediska EKIS 8 397 konzultací, v roce 2022 to již bylo 10 255 konzultací a 503 zpracovaných návrhů energetických opatření, které jsme zavedli loni v listopadu. Na začátku roku 2023 je to již 1 572 konzultací a 188 návrhů opatření,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že v rámci mobilního poradenství je také k dispozici i 66 poradců, kteří mohou přijet přímo za lidmi. Jejich počet oproti loňskému roku narostl o 38.

Experti z EKIS poradí od výběru úsporného osvětlení, přes správné vytápění, plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb. Pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i další administrativou pro získání dotace. Energetická konzultační a informační střediska jsou po celé republice, existuje i možnost online konzultace.

Energetičtí specialisté sdružení v síti EKIS jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti nebo architekti. Poradny v síti EKIS jsou k dispozici po celé republice, vždy v pondělí a ve středu od 13 do 17 hodin. Po celé republice je také dostupných 66 specialistů M-EKIS. Ti jsou ve spolupráci s místní samosprávou připraveni v dané obci předat informace o úsporách energie většímu počtu zájemců. Nově tito odborníci zpracují návrh energetických opatření pro bytový nebo rodinný dům, a to na míru, nezávazně a zdarma.

Poradenství je zřízeno v rámci státního programu EFEKT na podporu úspor energie a Národního plánu obnovy, které spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se záměrem podílet se na naplňování Státní energetické koncepce. Další informace jsou k dispozici zde:https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Jakou další podporu poskytuje stát na energeticky úsporná opatření? Dotačních programů pro domácnosti, podniky i veřejný sektor existuje celá řada, jejich přehled najdete na webu MPO https://www.mpo.cz/cz/energetika/dotace-na-uspory-energie/prehled-dotacnich-programu-na-podporu-energeticke-ucinnosti--271831/. Více informací je také na www.energiezamene.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688