Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  10.02.2023 13:59:10

Mladá Boleslav - V parku Štěpánka a jeho okolí proběhl další odchyt nutrií

V parku Štěpánka a jeho okolí proběhl ve dnech 3. a 10. února další odchyt přemnožených nutrií říčních, který zajistila specializovaná firma pomocí odchytových klecí. Odchyt proběhl na vytipovaných lokalitách, kde se opět nutrie objevily ve větším množství, tedy přímo v parku Štěpánka u Klenice, nedaleko dětského hřiště a dále o kus dále proti proudu u téže říčky na louce pod Vančurovou ulicí. Během dvou dnů se podařilo odchytit celkem 23 těchto velkých hlodavců.
Nutrie v odchytové kleci. Foto Pavel Šubrt
Nutrie v odchytové kleci. Foto Pavel Šubrt

"Provádíme zde již třetí odchyt, na podzim jsme tu odchytili asi 40 nutrií. Do konce roku byl docela klid, ale nyní se tu zase objevily ve větším množství," řekl pracovník odchytové firmy Jaroslav Rybák. Odchycené nutrie odváží do záchranné stanice v Odoleně Vodě. V pátek 3. února se podařilo odchytit 13 nutrií v parku Štěpánka, v pátek 10. února na stejném místě další čtyři a šest jich bylo odchyceno u louky pod Vančurovou ulicí. Odchyt nutrií probíhá v Mladé Boleslavi na základě objednávky příslušného oddělení služeb a zeleně magistrátu. V případě souhlasu magistrátu by mohl proběhnout odchyt ještě zhruba dalších 15 nutrií na dalších lokalitách v Mladé Boleslavi.
Nutrie se u Klenice rozmnožily především díky neúměrnému přikrmování nezodpovědnými občany, přestože je krmení těchto v přírodě nepůvodních hlodavců zakázáno a v parku Štěpánka jasně vyznačeno na řadě míst informačními cedulkami.
Zdánlivě neškodná zvířata dokážou spást vegetaci kolem břehů a jejich až desítky metrů hluboké nory mohou způsobit sesuv půdy, nebo dokonce pád stromů. Budováním chodeb v březích přispívá k jejich nestabilitě, což společně s vypásáním pobřežní vegetace může vést ke zvýšené břehové erozi. Mohou být přímo nebezpečné i pro člověka – často přenáší různé nakažlivé nemoci, např. leptospirózu, salmonelózu, krysí žloutenku nebo třeba některé druhy parazitů. Zvláště ve stresových situacích se nebojí napadnout ani domácí zvířata nebo děti, kterým svými dlouhými a ostrými hlodáky mohou způsobit vážná zranění.
Nutrie říční je v našich podmínkách invazivní druh, který zde nemá své přirozené nepřátele, a proto se dokáže nekontrolovatelně rozmnožovat. Postupně vytlačuje původní živočichy v lokalitě a zásadním způsobem mění tvář krajiny. Vedení města proto vyzývá jak obyvatele i návštěvníky města, aby tyto hlodavce na Štěpánce nekrmily. Riskují tím své zdraví a zdraví svých dětí či například psů, ale také město odchyt a náhrada škod stojí zbytečné peníze.
I v Mladé Boleslavi už došlo například k napadení psa, který setkání s nutrií odnesl krvavým zraněním. Přesto sem chodí rodiče s malými dětmi a krmí nebezpečná zvířata z bezprostřední blízkosti, často přímo z ruky.

Odchyt nutrií na Štěpánce

foto Pavel Šubrt
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 10.2.2023 / 10.2.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688