Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.02.2023 22:54:00

Alphabet nepotěšil, reklamní poptávka vázne a konkurence sílí

Aktualizováno

Technologický gigant Alphabet, který zastřešuje Google, nepotěšil výkonem tržeb při zpomalující reklamní poptávce a investoři jeho akcie směrují k poklesu. Příjmy z vyhledávání klesají ruku v ruce se sláboucí ekonomikou. Ale ta samotná není jedinou výzvou...

Celkové příjmy bez partnerských kompenzací dosáhly v posledním loňském čtvrtletí 63,1 miliardy dolarů a lehce tak zaostaly za tržním konsensem dle agentury Bloomberg na úrovni 63,2 milairdy dolarů. Celkové čtvrtletní tržby se sice zvýšily o procento na 76,05 miliardy dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků. Ti je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 76,53 miliardy dolarů. Zisk na akcii dosáhl 1,05 dolaru a zaostal za konsensem dle Bloomberg na úrovni 1,20 USD/akcie. Celkový kvartální čistý zisk klesl meziročně zhruba o třetinu na 13,62 miliardy dolarů.

Google je stále největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Tržby divize Google z reklamy ve čtvrtletí klesly na 59,04 miliardy dolarů z 61,24 miliardy před rokem. Hlavní jádrový byznys a driver tržeb Google, což jsou právě reklamní příjmy, je pod tlakem ekonomiky, ale také požadavků amerických úřadů směrem rozdělení společnosti kvůli "ilegální monopolizaci trhu", byznys příjmů z vyhledávání pak znejisťuje nová konkurence, mezi kterou patří například i chatbot založený na umělé inteligenci ChatGPT, ve kterém podíl drží Microsoft a který právě nejpve ve Spojených státech začne být zpoplatněnou službou zcela nových možností.

Tržby Alphabetu v oblasti cloudových služeb se ve čtvrtletí zvýšily o 32 procent na 7,32 miliardy dolarů. Tempo jejich růstu však bylo nejpomalejší od chvíle, kdy je firma ve svých výsledcích začala zveřejňovat, napsala agentura Reuters. V celém loňském roce čistý zisk společnosti Alphabet klesl o více než pětinu na zhruba 60 miliard dolarů. Tržby se však zvýšily o deset procent na téměř 283 miliard dolarů.

Alphabet o těchto rizicích ví a na úrovni řízení firmy reaguje. V lednu propustil 12 tisíc zaměstnanců, zhruba 6 % globální pracovní síly firmy. Dodejme, že u dalších big tech firem to vypadá obdobně. Firmy Meta či Snap také vykázaly nepříznivý vývoj příjmů, jsou ale optimističní ohledně návratu dobrých podmínek pro online reklamu na delším horizontu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688