ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.02.2023 12:00:00

Evropská unie zahajuje digitální partnerství se Singapurem

Dnešním dnem došlo k prohloubení spolupráce EU a Singapuru jakožto strategických partnerů. Vytvoření nového digitálního partnerství mezi EU a Singapurem oznámili předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová a singapurský premiér Lee Hsien Loong na summitu EU-ASEAN konaném v prosinci 2022. Samotnou dohodu pak podepsali eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton a singapurský ministr průmyslu a obchodu S Iswaran. Toto partnerství má posílit spolupráci mezi oběma stranami v oblasti digitálních technologií. Výkonný místopředseda Komise Valdis Dombrovskis a singapurský ministr průmyslu a obchodu S Iswaran podepsali rovněž Zásady digitálního obchodu. Tyto představují jeden z klíčových výstupů digitálního partnerství a jejich cílem je usnadnit volný tok zboží a služeb v digitálním hospodářství a zajistit při tom ochranu osobních údajů.

Digitální partnerství EU-Singapur tak odráží náš dynamický vztah s touto otevřenou, navenek orientovanou ekonomikou, jež je energickým logistickým a finančním centrem v jihovýchodní Asii. Obě strany se dohodly na spolupráci v klíčových oblastech, jako jsou polovodiče, důvěryhodné toky dat a datové inovace, digitální důvěra, normy, usnadnění digitálního obchodu, digitální dovednosti pracovníků a digitální transformace podniků a veřejných služeb. Toto partnerství je v souladu s principy Digitálního kompasu 2030, evropského pojetí digitální dekády, a představuje další zásadní krok v provádění indicko-tichomořské strategie EU.

Digitální partnerství například umožní:

  • prohloubit spolupráci ve výzkumu v oblasti špičkových technologií, jako je umělá inteligence a polovodiče
  • prosazovat spolupráci zaměřenou na regulační přístupy, například v oblasti umělé inteligence a elektronické identifikace (eID)
  • podporovat investice do odolných a udržitelných digitálních infrastruktur, včetně datových center a podmořských telekomunikačních kabelů pro propojení mezi EU a jihovýchodní Asií
  • zajistit důvěryhodné přeshraniční toky dat v souladu s pravidly na ochranu údajů a dalšími cíli veřejné politiky
  • podporovat výměnu informací a spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti
  • vytvářet spojenectví v mezinárodních organizacích a v rámci fór pro normalizaci
  • usnadňovat rozvoj digitálního obchodu, mimo jiné vytvářením společných projektů, jako je bezpapírové obchodování, elektronická fakturace, elektronické platby a rámec pro elektronické transakce

Po podpisu partnerství se konala zahajovací Rada digitálního partnerství, během níž byly stanoveny prioritní oblasti spolupráce pro nadcházející rok. Radě spolupředsedali eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton a singapurský ministr průmyslu a obchodu S Iswaran. Singapur a EU se dohodly na klíčových prioritách provádění pro rok 2023: zkoumání možností společného přístupu v oblasti elektronické identifikace a správy umělé inteligence, jakož i rozvoj projektů usnadňujících digitální obchod a digitální transformaci malých a středních podniků.

Podpis Zásad digitálního obchodu je prvním hmatatelným výsledkem našeho digitálního partnerství a zároveň představuje zásadní krok v provádění indicko-tichomořské strategie EU. Jsou důkazem toho, že EU se Singapurem sdílí odhodlání vytvořit otevřené, spravedlivé a konkurenceschopné digitální hospodářství, kde nebudou obchodu stát v cestě neopodstatněné překážky.

Souvislosti

Dohoda o digitálním partnerství EU se Singapurem je již třetí, kterou Unie v této oblasti s klíčovými partnery v Asii uzavřela. První digitální partnerství bylo sjednáno v květnu 2022 s Japonskem během 28. summitu EU-Japonsko, druhé pak s Korejskou republikou v listopadu 2022. V rámci partnerství se koná každoroční zasedání na vysoké úrovni – Rada digitálního partnerství – pod vedením komisaře Bretona na straně EU a příslušného ministra či ministryně pro každou ze tří partnerských zemí. Rada digitálního partnerství zajišťuje politické vedení, stanoví priority pro provádění a hodnotí dosažený pokrok.

Další informace

Digitální partnerství EU-Singapur

Digitální partnerství | Formování digitální budoucnosti Evropy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688