Základní informace k sankčnímu zákonu

Základní informace k sankčnímu zákonu

06.01.2023 / 13:42 | Aktualizováno: 31.01.2023 / 08:31

Zákon, který nabyl účinnosti 3. ledna 2023, nově umožňuje přijmout vnitrostátní omezující opatření. Tzv. sankční zákon je oficiální zkrácený název zákona č. 1/2023 Sb., o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích a vymezuje působnost MZV.

Ministerstvo zahraničí, jako ústřední orgán, přijímá podněty k zařazení subjektů na vnitrostátní sankční seznam a zároveň tento seznam vede na svých internetových stránkách. Vnitrostátní sankční seznam je nyní prázdný, zatím na něm není zapsán žádný subjekt.

Jak proces funguje?

Získá-li MZV kvalifikovanou informaci o tom, že subjekt se dopustil nebo dopouští postižitelného jednání, předloží návrh na jeho zařazení na sankční seznam vládě. Klíčové je, aby zařazení subjektu bylo v zahraničněpolitickém nebo bezpečnostním zájmu České republiky.

Sankcemi postižitelné jednání je definováno v platných sankčních režimech Evropské unie. V sankčním režimu vůči Rusku je to například narušování nebo ohrožování územní celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny nebo kroky destabilizující situaci na Ukrajině. EU má v současné době asi 40 sankčních režimů, včetně těch sankcionujících napadení Ukrajiny.

Primárním cílem MZV vždy bude zařazení tohoto subjektu na sankční seznam EU. K takovému zařazení však z povahy věci nedochází okamžitě po rozhodnutí vlády. Proto zákon umožňuje, aby na základě rozhodnutí vlády byl subjekt zapsán na vnitrostátní sankční seznam, pokud není zařazen na sankční seznam EU do jednoho měsíce od podání návrhu EU. V případě, že bude hrozit nebezpečí zmaření účelu, pro který má být subjekt zařazen na sankční seznam EU, může být subjekt zapsán na vnitrostátní sankční seznam ihned, bez prodlení po rozhodnutí vlády. Tudíž se rovněž ihned, bez prodlení, uplatní národní sankce.

Před podáním návrhu vládě jej MZV nejdříve projedná v rámci Meziresortní koordinační skupiny pro sankční seznamy, v níž jsou zastoupeny Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo obrany, Finanční analytický úřad, Policie ČR a zpravodajské služby ČR. MZV také návrh projedná s dalšími ústředními správními úřady, Českou národní bankou nebo Generálním ředitelstvím cel, pokud se provádění navrhovaných omezujících opatření týká jejich působnosti. Pokud to MZV považuje za nezbytné, projedná návrh i s dalšími orgány výkonné moci.

Na základě návrhu, který obdrží od MZV, rozhodne vláda o tom, zda subjekt navrhne na zařazení (či vyřazení nebo změnu zápisu) ze sankčních seznamů EU, případně zda subjekt ihned zapíše na vnitrostátní sankční seznam.

Subjekt může proti svému zápisu na vnitrostátní sankční seznam podat písemně odůvodněnou námitku. Ta je adresována MZV s tím, že o ní rozhoduje vláda. Subjekt taktéž může žádat o soudní přezkum. Ani jeden z těchto dvou nástrojů nemá odkladný účinek.

Při provádění omezujících opatření vůči subjektům zařazeným na vnitrostátní sankční seznam se podle sankčního zákona nepostupuje, uplatní se zákon č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí.



Zařazenoút 31.01.2023 08:01:00
ZdrojMZV
Originálmzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/sankcni_politika/sankcni_seznam_cr/zakladni_informace_k_sankcnimu_za...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.