V Evropě zavládl pozitivní sentiment. Může za to teplé počasí a levnější energie

V Evropě zavládl pozitivní sentiment. Může za to teplé počasí a levnější energie

Antonín Hudec
08:55 25. ledna 2023

Klíčové body

  • Důvěra českých spotřebitelů i podnikatelů v lednu stoupla, evropské indexy PMI posílily nad očekávání
  • Koruna si drží svoji silnou pozici, nejsilnější byla pod úrovní 23,855 EURCZK
  • Britská libra po mírné korekci oslabila, kurz otestoval hranici 27,000 GBPCZK
Zdroj: Depositphotos

Pozitivní nálada v nelehké době zahřeje u srdíčka. A pozitivní ekonomický sentiment je ještě cennější. Jak jsme mohli z poslední dat vypozorovat, na začátku roku jsme se dočkali zlepšení jak u nás (indexy ekonomického sentimentu), tak v celé eurozóně (indexy PMI). Koruna si udržela nejsilnější hodnoty od roku 2008, posiloval i maďarský forint. Ve Velké Británii však vyšly indikátory PMI hůře, než bylo očekáváno. To se následně projevilo v dalším oslabením libry.

Nálada českých spotřebitelů se po novém roce výrazně zlepšila. Index důvěry v ekonomiku vzrostl ze 74,7 na 82,9 bodu, což je třetí nejvyšší meziměsíční nárůst od začátku sledování této statistiky. V meziročním srovnání jsme na tom stále hůře, nicméně v porovnání s druhou polovinou loňského roku jde o pozitivní zprávy. Snížil se počet respondentů, kteří očekávají zhoršení své ekonomické situace v příštím roce. Obavy z růstu nezaměstnanosti zůstávají vysoké, což značí předtuchu recese. Mírně vzrostla důvěra tuzemských podnikatelů (index vzrostl z 92,5 na 93,8 bodu), a to zejména v odvětví průmyslu, obchodu a služeb. Přestože některé podnikatele v současnosti limituje slabší poptávka, roste podíl těch, kteří věří, že v následujících měsících bude situace mnohem lepší. V relativně vysokém inflačním prostředí mohou působit tyto ukazatele optimisticky. Částečně to může být dáno teplým počasím, a s tím spjatým poklesem cen energií. Nicméně je důležité brát v potaz, že prognózy na zlepšení současné ekonomické situace se nemusí vyplnit tak rychle, jak doufáme.

V Evropě byly včera zveřejněny lednové indexy PMI, které dopadly nad očekávání lépe. V eurozóně rostly indexy v sektoru průmyslu i služeb. Kompozitní index PMI vzrostl z 49,3 na 50,2 bodu, očekávaný byl nárůst na 49,8 bodu. Přehoupnutí se přes padesátibodovou hranici znamená mírný růst ekonomické aktivity, tedy oblast expanze. Stejně jako u nás i v celé Evropě hraje roli mírná zima a klesající ceny energií. Právě druhá zmíněná položka částečně vede ke snižování celkové inflace, která se už v prosinci v eurozóně dostala na úroveň 9,2 %. Na druhou stranu, jádrová inflace dále rostla (prosincová meziroční úroveň byla 5,2 %) a na vrchol jsme se podle všeho ještě nedostali. Přesně za týden nás čeká inflace za leden a o den později ECB zvedne sazby o dalších 50 bodů.

Ve Velké Británii kompozitní index PMI klesl. Přestože index aktivity v průmyslu mírně vzrostl, aktivita ve službách klesla z 49,9 bodu na 48 bodů. Očekávaný byl skoro zanedbatelný pokles na 49,7 bodu. Po mírné korekci na začátku minulého týdne to vypadá, že nedošlo k otočení trendu a libra by mohla dále oslabovat. Včerejší ráno se ostrovní měna vůči zeleným bankovkám obchodovala kurzem 1,2410 GBPUSD, zveřejnění PMI přineslo několik červených svíček na patnáctiminutovém grafu k neprospěchu libry. Středový kurz se tudíž včera dostal pod úroveň 1,2265 GBPUSD. Vůči koruně je včerejší pohyb libry ještě dramatičtější, a to z důvodu stále sílící české měny. Ráno se kurz blížil k hranici 27,230 GBPCZK, odpoledne byla po strmém pádu hned několikrát otestována hranice 27,00 GBPCZK, která však tvořila podporu. Libra se nakonec od této hranice odrazila zpět ke svým silnějším hodnotám, čímž umazala část svých ztrát.

Závěrem stojí za zmínku i vývoj maďarského forintu. Maďarská centrální banka včera ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 13 % a potvrdila svůj jestřábí postoj, navíc přidala navýšení povinných minimálních rezerv s účelem posílení transmisního mechanismu. Forint se vůči euru přibližoval k hodnotě 398,00 EURHUF, po zveřejnění rozhodnutí maďarské centrální banky posílil o více než 1,5 % lehce pod úroveň 390,00 EURHUF. Kurz je aktuálně nejsilnější od srpna.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0881 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 101,92 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0796 do 1,0943 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,86 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,93 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,82 až 23,91 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,83 do 22,08 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Zařazenost 25.01.2023 08:01:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/v-evrope-zavladl-pozitivni-sentiment-muze-za-to-teple-pocasi-a-levnejsi-energie/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny
AutorAntonín Hudec

Související témata



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V