ČEZ pokračuje v přípravách na posílení kapacity energetické sítě na Králicku

ČEZ pokračuje v přípravách na posílení kapacity energetické sítě na Králicku

ČEZ pokračuje v přípravách na posílení kapacity energetické sítě na Králicku
(20.1.2023)

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek město Králíky. Zde se nejprve setkal se zástupci společnosti ČEZ Distribuce a starosty obcí v širší oblasti Králicka. Z důvodu posílení kapacity energetické sítě a zajištění vyšší spolehlivosti dodávek elektřiny v regionu plánuje ČEZ Distribuce výstavbu nových vedení vysokého napětí, zcela nové transformovny 110/22 kV Králíky a řadu dalších navazujících energetických staveb. Následně jednal se starostou města Václavem Kubínem o posílení železniční dopravy v letních měsících, budoucnosti vojensko-historické akci Cihelna, rozvoji pevnostní oblasti či investičních záměrech města.

„Stejně jako jsme v minulosti řešili posílení napojení oblasti Poličky a vedení vysokého napětí z Hlinska do Poličky, tak nyní již několik let jednáme se společnosti ČEZ Distribuce a starosty na Králicku o posílení kapacity energetické sítě a zajištění vyšší spolehlivosti dodávek elektřiny v regionu, který je významným centrem cestovního ruchu, ale je v něm také zvýšená potřeba od soukromých spotřebitelů. Stávající síť není z dlouhodobého hlediska dostatečně kapacitní a stabilní, což si uvědomují nejen samosprávy, ale i samotný ČEZ. Ten v regionu připravuje výstavbu nových vedení vysokého napětí, zcela novou transformovnu 110/22 kV v Králíkách a řadu dalších navazujících staveb. Samozřejmě se jedná o složité investiční akce, a to z nejen z hlediska technického, ale také majetkoprávního. V souhrnu se jedná o investice za více než 500 milionů korun, které jsou postupně připravované. Bohužel kromě náročnosti přípravné fázi hraje velkou roli také navýšení cen materiálu a stavebně-montážní činnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten se starostou Václavem Kubínem řešil také posílení železničního spojení z Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji v letních měsících. „Také v letošním roce chceme pokračovat v prázdninových jízdách spěšných vlaků z Ústí nad Orlicí přes Letohrad a Dolní Lipku až do Hanušovic, a to kromě standardních víkendů také v týdnu. Jedná se o rozšíření nabídky pro cestující-turisty na spojení našeho kraje a Jeseníků, které bylo v loňském roce velmi úspěšné. V týdnu se bude jednat o tři páry vlaků, o víkendu pak o čtyři,“ řekl hejtman, kterého starosta Kubín informoval o plánech na vybudování městské sportovní haly. „Stávající budova sokolovny nám již v tuto chvíli z kapacitních důvodů, ale i vzhledem k dispozicím nestačí. Navíc se nám i na příkladu ledové plochy ukázalo, že blízkost Dolní Moravy nám pomáhá s naplněním našich sportovišť. Proto pokračujeme v plánech na vybudování nové městské sportovní haly. V současné době zvažujeme možnosti financování,“ sdělil starosta města Václav Kubín, který s hejtmanem hovořil také o akci Cihelna, opravě příjezdové komunikace ke klášteru na Hedeči či opravě budovy základní umělecké školy.


Zařazenopá 20.01.2023 00:01:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/119048/cez-pokracuje-v-pripravach-na-posileni-kapacity-energeticke-site-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.