Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.01.2023 16:52:54

ECB dementuje zvěsti o pomalejším růstu sazeb (Komentář)

Týdenní data z amerického trhu práce ukazují na nedostatek pracovních sil. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesl na 190 tis. z předchozích 205 tis. Ve srovnání s tržním konsensem to bylo o 24 tis. méně a zároveň došlo k překonání i těch nejoptimističtějších odhadů. Počet žádostí byl nejnižší od loňského září. Američtí zaměstnavatelé tak i přes náznaky slábnoucí poptávky zatím nepřistupují k propouštění. Statistiky o pokračujícím poklesu počtu vydaných stavebních povolení a nově zahájených staveb pouze potvrdily již nějakou dobu pozorovaný sestupný trend nemovitostního trhu v USA. Podobně jako v ostatních zemích to je způsobeno kombinací faktorů jako jsou vyšší úrokové sazby, pokles kupní síly domácností, drahé stavební materiály či zvýšená ekonomická nejistota. Ukazatel od filadelfského Fedu pak přinesl oproti očekávání vyšší nárůst podnikatelské důvěry, její úroveň ale zůstává vysoce podprůměrná.

Vyjádření šéfky ECB Christine Lagarde na konferenci v Davosu se nesla v jestřábím módu. Podle ní evropská inflace zůstává vysoko nad cílem centrální banky a ta by tak neměla polevovat ve svém úsilí dále zpřísňovat měnové podmínky. Řekla také, že úrokové sazby by měly vzrůst ještě natolik, aby se dostaly do restriktivního teritoria. S nominálními sazbami aktuálně kolem 2 % a inflací za prosinec ve výši 9,2 % má tak ECB ještě kus cesty před sebou. S postupně se zmírňujícími cenovými tlaky, k nimž však přispívají hlavně nižší ceny energií, začal v předchozích dnech finanční trh spekulovat o možném postupném zvolnění tempa utahování měnové politiky. Pomohly k tomu anonymní úniky informací od zaměstnanců centrální banky. Podporu pro pokračovaní s růstem sazeb o 50 bb svými vyjádřeními v Davosu poskytli také další členové ECB, jmenovitě Klaas Knot a Francois Villeroy de Galhau. Zveřejněný zápis z posledního prosincového jednání ECB navíc ukázal, že velký počet představitelů původně upřednostňoval zvýšení úrokových sazeb o 75 bb oproti nakonec přijatým 50 bb, které navrhoval hlavní ekonom Philip Lane. Christine Lagarde se rovněž vyjádřila k očekávánému vývoji evropské ekonomiky. Podle ní lze spíše očekávat malou kontrakci, než aby došlo k recesi v pravém slova smyslu. Zprávy z posledních týdnů o vývoji evropské ekonomiky jsou podle šéfky ECB pozitivní. Celkově tak zmíněné informace ukazují na to, že centrální banka by mohla zvýšit úrokové sazby o dalších 50 bb nejen na zasedání v únoru, ale i v březnu.

Euro pravděpodobně pod vlivem zmíněných vyjádření z ECB mírně posílilo. Vůči americkému dolaru zpevnilo o 0,15 % k 1,081 USD/EUR. Dále posílila i česká koruna, a to na přibližně 23,90 CZK/EUR. Došlo k tomu opět bez zjevných příčin a podpory fundamentů, které stále indikují slabší úrovně. Kurz polského zlotého a maďarského forintu dnes zůstal oproti začátku obchodování zhruba beze změny.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688